Liderii celor doua state s-au imbratisat si si-au dat mina la Summitul Grupului Rio, desfasurat in Republica Dominicana.

Situatia din America Latina s-a detensionat. Dupa mai bine de o saptamina in care s-au aflat pe picior de razboi, liderii din Columbia si Ecuador au reusit sa se impace. Ei si-au dat mina in fata camerelor de luat vederi la Summitul Grupului Rio, desfasurat weekendul trecut in Republica Dominicana.

Presedintele de la Bogota, Alvaro Uribe, a cerut scuze oficial pentru incursiunea efectuata de armata columbiana pe teritoriul Ecuadorului. Totodata, el a dat asigurari ca un astfel de eveniment nu se va mai repeta, iar mesajul lui pare sa fi fost de ajuns pentru a calma spiritele in regiune. „Dupa aceste scuze si bazindu-ne pe promisiunea Columbiei de a nu mai ataca vreodata o tara vecina, putem sa dam uitarii acest incident grav“, a declarat presedintele Ecuadorului, Rafael Correa.

Negocierile nu au decurs insa fara probleme. Intrunirea din Santo Domingo a debutat sub semnul certurilor aspre si al tensiunilor. Ecuadorul acuza Bogota ca i-a incalcat teritoriul intr-un mod nepermis, in vreme ce Columbia isi motiva gestul prin lupta contra terorismului. Potrivit oficialilor din Bogota, Ecuadorul nu putea fi anuntat in prealabil de raidul armat deoarece intreaga operatiune ar fi fost compromisa.

Alvaro Uribe spune ca liderul din Quito nu a cooperat prea bine in razboiul antiterorism si prin urmare nu putea fi considerat demn de incredere. In replica, Rafael Correa a avut o iesire emotionala de-a dreptul dramatica. „Aceste miini nu sint patate de singe“, a spus el cu patos, in cadrul summitului. Politicianul a recunoscut ca a comunicat cu gruparea de gherila FARC, dar numai pentru a asigura eliberarea unor ostatici.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.