Presedintele american George W. Bush a indicat sambata ca a opus veto-ul sau unui text care ar interzice de facto CIA (Agentia Centrala de Informatii) sa recurga la metode de interogatoriu denuntate ca tortura, cum este simularea de inec.

Congresul, unde adversarii democrati ai lui Bush sunt majoritari, a adoptat in februarie un text de finantare care cuprinde o dispozitie ce ar constrange serviciile de informatii sa se conformeze manualului de reguli impuse militarilor, care interzice tehnicile traumatizante cum este simularea de inec.

Dar textul nu a fost aprobat decat de o mica majoritate a Senatului, facand foarte improbabil sa poata Congresul sa treaca peste veto-ul prezidential si sa reuneasca cele doua treimi din voturi necesare in cele doua camere pentru ca textul sa intre in lege fara semnatura lui Bush.

"Al Qaida ramane determinata sa atace din nou America (...). Intrucat pericolul persista, noi trebuie sa veghem ca serviciile noastre de informatii sa aiba instrumentele necesare pentru a-i aresta pe teroristi", a declarat Bush in alocutiunea sa radiofonica saptamanala.

Textul pe care Congresul i l-a prezentat pentru promulgare "ar reduce aceste instrumente. De aceea, am opus veto-ul meu astazi", a spus el, in referinta la o decizie care desi era asteptata a provocat reactii virulente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.