In urma declaratiei de independenta a provinciei Kosovo, guvernul de la Belgrad s-a destramat ducand Serbia spre o grava criza politica.

Potrivit Cotidianul, primul-ministru sirb Vojislav Kostunita si-a anuntat demisia dupa ce n-a reusit sa-si convinga colegii sa respinga apropierea de UE in semn de protest fata de recunoasterea independentei Kosovo de catre tarile europene. Kostunita considera ca recunoasterea Kosovo de catre statele membre ale Uniunii Europene este ilegala.

„Respect decizia premierului referitoare la faptul ca nu mai poate conduce guvernul Serbiei si, atunci cind voi primi decizia guvernului pe aceasta tema, voi cere organizarea alegerilor“, a explicat presedintele sirb Boris Tadici adaugand ca, alegerile sint modalitatea democratica de a depasi o criza politica, iar populatia este singura care are dreptul de a decide care va fi drumul Serbiei de acum inainte.

Desi UE alaturi de SUA au jucat un rol important in declararea independentei Kosvo, presedintele sarb continua sa se pronunte in favoarea apropierii tarii sale de Uniunea Europeana, fapt ce a produs divergente intre el si Vojislav Kostunita care a a calificat drept „ilegala“ misiunea desfasurata de UE in fosta provincie sarba. Potrivit EVZ, saptamana trecuta, guvernul de la Belgrad a respins o rezolutie care prevedea ca Serbia sa intrerupa negocierile cu Uniunea Europeana, daca Bruxellesul nu ii recunoaste suveranitatea asupra Kosovo. Partidul lui Boris Tadici si liberalii proeuropeni din G 17 Plus s-au impus astfel in fata partidului lui Vojislav Kostunita, iar primului- ministru nu i-a mai ramas decat sa sune retragerea din guvern.

Tot sambata , presedintele Vladimir Putin a declarat, dupa o intalnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ca Rusia ar putea recunoaste independenta Kosovo. "Aceasta varianta exista, dar depinde de legislatia internationala", a precizat liderul de la Kremlin,potrivit RIA Novosti, citat de Ziua adaugand ca stabilirea unui dialog intre Moscova si Pristina s-ar putea produce "cu consimtamantul tuturor partilor, in acest caz Serbia". "Daca se va ajunge la un astfel de compromis, vom fi de acord cu el", a mai spus Putin


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.