Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a sosit ieri in Irak pentru a sustine idealurile democratice ale noului guvern interimar, intr-un moment de cumpana pentru aliati, care vor pierde in curind sprijinul celor aproape 2.000 de militari polonezi.

Rumsfeld, care a avut intilniri cu premierul Ibrahim al-Jaafari si cu presedintele Jalal Talabani, a infirmat de la bun inceput informatiile privind retragerea partiala a trupelor SUA, vehiculate recent in presa americana. Oficialul american a subliniat ca, cel putin deocamdata, Statele Unite nu au stabilit un program al reducerii numarului de militari si ca o eventuala retragere va depinde de capacitatea fortelor irakiene de a controla situatia.

Seful Pentagonului i-a indemnat totodata pe oficialii irakieni sa grabeasca procesul de instituire a noii administratii si sa evite luptele dintre gruparile politice. In plus, Rumsfeld si-a exprimat temerile privind intentia partidelor siite si kurde aflate la putere de a-i indeparta pe oficialii sunniti care ocupa posturi inalte in armata si administratie.

In opinia SUA, procesul de epurare a fostilor aliati ai partidului Baas nu ar avea drept rezultat decit marginalizarea sunnitilor si, destul de probabil, alimentarea insurgentei care reprezinta inca o problema serioasa.

Vizita aproape surpriza a lui Rumsfeld in Irak - a 9-a de la interventia militara din 2003 si pina in prezent - a avut loc intr-un moment delicat pentru soarta coalitiei. Dupa mai multe avertismente lansate in ultimele luni, oficialii de la Varsovia au anuntat ca anul 2006 nu va mai prinde nici un picior de soldat polonez in Irak. Unul dintre aliatii importanti ai SUA in Irak, Polonia, controleaza in prezent o zona situata la sud de Bagdad si se afla in fruntea unei coalitii multinationale formate din aproximativ 4.000 de militari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.