Regiune separatista din Gerogia, Abhazia, a cerut vineri recunoasterea independentei dupa modelul Kosovo.

In documentul trimis Natiunilor Unite, Uniunii Europene, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si parlamentului Rusiei, Abhazia spune ca s-a constituit ca un stat de drept, democrat si independent, relateaza BBC. Apelul sau vine dupa ce acum doua zile, celalalta regiune separatista a Georgiei, Osetia de Sud, a cerut Natiunilor Unite si altor organisme interntionale sa ii recunoasca independenta.

Cotidianul informeaza ca Duma de stat a Federatiei Ruse va organiza pe 13 martie audieri pe tema solicitarilor de recunoastere a independentei venite din partea regiunilor separatiste Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud. La audierile despre conflictele inghetate din aceste regiuni vor participa reprezentanti ai Parlamentelor din regiunile separatiste, dar si din Georgia, Kazahstan si Republica Moldova.

Potrivit BBC, anularea sanctiunilor impuse Abhaziei de catre Rusia, infurie oficialii georgieni care acuza Rusia ca incearca sa atace suvernitatea si integritatea teritoriala a Georgie

Ministrul adjunct de externe al Georgiei, Grigol Vashadze, a spus ca ridicarea sanctiunilor va duce la cresterea tensiunilor in zona.

"Decizia unilaterala a Rusiei de a ridica sanctiunile va afecta situatia din zona de conflict intr-o maniera negativa. Se poate vorbi de o escaladare a conflictului", a spus demnitarul georgian.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Denisov, a afirmat ca situatia referitoare la Abhazia s-a schimbat complet si a negat acuzatiile ca masura ar fi un raspuns la recunoasterea independentei provinciei Kosovo de catre unele state occidentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.