Doar tezaurele galioanelor spaniole ajunse pe fundul marii valoreaza circa 116 miliarde de euro. Guvernul de la Madrid incearca sa le protejeze

Spania dispune deja de un inventar al comorilor sale aflate pe fundul oceanelor planetei. Lista, alcatuita de compania iberica Narea Arqueologia Subacuatica, este de fapt un inventar al corabiilor care s-au scufundat cu tot cu incarcatura lor in lunga perioada in care aceasta tara a detinut un vast imperiu colonial.

Mai multe harti au fost intocmite pentru a localiza epavele deja reperate in Marea Mediterana si in Oceanul Atlantic. Dar acestea nu cuprind decat o parte din "tezaurele arheologice" submarine. Exista mii de cazuri in care nu se stie nimic despre circumstantele in care ambarcatiuni – incarcate cu aur si argint sau documente importante din istoria Spaniei – au disparut in adancurile apelor.

Unii experti entuziasti nu ezita sa estimeze bogatii­le care zac pe fundul marilor la circa 116 miliarde de euro, adica echivalentul Produsului Intern Brut al Irlandei. Dar altii, mai prudenti, spun ca o astfel de evaluare este imposibil de realizat.

Expertii afirma insa ca valoarea financiara a acestor comori conteaza mai putin, deoarece vestigiile arheologice, in Spania, nu aduc imbogatirea nimanui. Legislatia interzice – intr-adevar – comertul cu obiecte care apartin patrimoniului national. "Ar trebui ca acest lucru sa se stie, este foarte important", subliniaza Javier Noriega, un tanar arheolog de la societatea Narea Arqueologia Subacuatica.

Un inventar incomplet

De altfel, angajatii de la Narea Arqueologia Subacuatica critica vehement metodele folosite de vanatorii de comori. "Pentru noi, arheologii spanioli, o epava nu poate fi considerata un produs comercial generator de profituri. Nu definim niciodata o epava drept «comoara».

Ceea ce ne intereseaza este istoria pe care o dezvaluie corabiile scufundate", explica Noriega. Primul inventar al epavelor, care a fost intocmit nu demult, este departe de a fi exhaustiv. Nu sunt incluse in aceasta lista decat cele care sunt reperate cu precizie.

Specialistii in arheologie submarina urmeaza o logica incontestabila: nu se poate proteja decat ceea ce poate fi localizat. Pe lista epavelor cunoscute cu precizie figureaza: "Bretendona" (scufundata in 1554), "Angel Bueno" (1563), "Nuestra Señora de la Conception" (1715) sau "Señora de las Mercedes" (1804).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.