Expertii in computere sunt, in era internetului, la fel de pretuiti de Al-Qaida ca si atentatorii kamikaze sau luptatorii cu arme de foc.

Reteaua terorii recruteaza specialisti in informatica pentru a realiza documentare web sofisticate si produse multimedia menite sa atraga publicul musulman din Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie si alte tari vestice, relateaza AP intr-un amplu reportaj.

Compania de productie a miscarii teroriste, Al-Sahab, lanseaza deja materiale de foarte buna calitate, multe dintre ele rivalizand cu productii ale unor companii media occidentale. Pe site-urile islamice, folosite de Al-Qaida pentru racolarea de noi adepti si comunicarea cu sustinatorii sai, apar cu regularitate documentare noi, iar pentru o asemenea activitate sunt necesari oameni care se pricep si la altceva in afara de instalarea de bombe sau atacarea patrulelor americane din Irak si Afganistan.

"Oamenii Al-Qaida care sunt recrutati in prezent nu sunt fermieri si analfabeti. Sunt doctori in diverse domenii de activitate, sunt profesori care cunosc tehnologia internetului. Pe zi trece vin tot mai multi. Al-Qaida le-a cerut sa vina", a declarat Qari Mohammed Yusuf, un cetatean afgan autodeclarat cameraman al Al-Sahab.

Expertii occidentali care monitorizeaza site-urile islamiste sustin ca, fara indoiala, calitatea tehnica a postarilor Al-Qaida, inclusiv a unor filme realizate in Afganistan, a crescut spectaculos fata de imaginile pixelate si neprofesioniste care reprezentau o caracteristica generala a productiilor Al-Sahab cu doar cativa ani in urma.

In prezent, documentarele postate sunt de cele mai multe ori in trei limbi straine - araba, engleza si urdu, limba pakistaneza, de unde Al-Qaida spera sa racoleze noi adepti. Inregistrarile video arata ca niste documentare montate profesional sau ca transmisiunile televiziunilor de stiri, cu grafica tipatoare, harti pe fundal si imagini difuzate simultan pe ecran.

Baza de date a retelei din ce in ce mai vasta

Imagini ale unor televiziuni arabe si occidentale sunt adesea intercalate in productiile video, iar Al-Sahab pare sa detina o arhiva extrem de bogata. De exemplu, un discurs al numarului doi din reteaua Al-Qaida, realizat pentru a marca comemorarea de anul trecut a atentatelor de la 11 septembrie, continea imagini din interviuri cu soldati americani raniti, relatari ale unor analisti CIA, jurnalisti si experti, extrase dintr-o conferinta de presa a lui George W. Bush, o banda audio cu militantul american de culoare Malcolm X, precum si imagini din cel de-al doilea razboi mondial, toate editate de o maniera care sa sustina teoria lui Ayman al-Zawahri, potrivit careia SUA pierde razboiul terorii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.