"Trenul a fost incendiat intentionat, si nu de unul, ci de mai multi teroristi", a declarat astazi, pentru cotidianul Trud, un expert in lupta antiterorism Christo Smolenov, insarcinat in anii '90 cu antrenarea unitatilor speciale ale Ministerului Apararii. "Daca a fost un act terorist, reprezinta un semnal care trebuie descifrat. Daca inchidem ochii, teroristii vor fi incitati sa recidiveze", a afirmat el pentru postul national de televiziune.

Procurorul general Boris Velcev nu a exclus pista unui act terorist. "Versiunea unui act terorist este examinata la fel de serios ca si celelalte" ipoteze, printre care o eventuala neglijenta din partea pasagerilor sau a personalului a declarat el.

Daca aceasta ipoteza se va confirma, ar fi primul act terorist in Bulgaria incepand din anii '80. In perioada respectiva, mai multe atentate cu bomba, inclusiv intr-un tren si intr-o gara, au fost comise de bulgari de origine turca, in semn de protest fata de politica de asimilare desfasurata de autoritatile comuniste.

Incendiul din tren s-a produs in noaptea de 28 spre 29 februarie, intr-un vagon cuseta si un vagon de dormit, in apropiere de Cerven Briag, in nord-vestul Bulgariei. Cadavrele carbonizate ale victimelor - patru barbati si cinci femei - au fost dificil de identificat.

Potrivit lui Christo Smolenov, "o deformare specifica a celor doua vagoane" afectate "dovedeste focare clare de incendiu". El a respins versiunea pasagerilor, potrivit careia incendiul ar fi izbucnit dupa ce o lampa ar fi aprins draperiile de la vagonul cuseta, de unde flacarile s-ar fi propagat si catre vagonul de dormit.

Citeste si:

Exeprtul subliniaza ca substante inflamabile, cum sunt "cocktailurile Molotov sau napalmul, puteau fi utilizate in mai multe locuri din tren", provocand mai multe focare.

Ipoteza unui act terorist a mai fost avansata in presa de alti trei experti in lupta antiterorism - Slavcio Velkov, Ivan Boiadjiev si Ivan Petkov.

Velkov a subliniat, insa, joi la postul national de televiziune ca faptul ca nicio organizatie nu a revendicat atacul este ciudat.

Ministrul transporturilor, Petar Mutafciev, a anuntat ca asteapta concluziile anchetei in curs pentru a se pronunta, admitand, insa, ca "nu este vorba de un accident tipic de tren", potrivit cotidianului Monitor.
Directorul cailor ferate bulgare, Oleg Petkov, a afirmat pentru televiziunea BTV ca "un catalizator" a contribuit la intensitatea incendiului.

Ministerul Transporturilor a intensificat in 6 martie masurile de securitate privind calatoriile cu trenul: este interzis fumatul, iar bagajele, in special cele din vagoanele de dormit, trebuie controlate, iar sistemul de inregistrare a pasagerilor trebuie imbunatatit.