In cadrul summitului de la Bucuresti, NATO va trimite invitatii de aderare doar Croatiei si Albanie, lasand de o parte Macedonia a carei aderare este blocata de Grecia.

Ministrii de Externe ai celor 26 de tari ale Aliantei s-au reunit ieri la Bruxelles pentru a discuta viitoarea extindere a Aliantei Nord-Atlantice spre est, menit sa aduca stabilitatea in Balcani.

Discutiile pe marginea invitatiilor la aderare, desfasurate, ieri, s-au prelungit mai mult decat era prevazut, scurtand drastic conferintele de presa de la final, informeaza Adevarul.

Trei state raman in cursa, Albania, Croatia si Macedonia, toate trei indeplinindu-si angajamentele luate in cadrul planurilor nationale de aderare ar putea fi invitate la summitul de la Bucuresti sa se alature Aliantei, ceea ce ar ridica numarul membrilor la 29. Potrivit Romania Libera, problema este insa opozitia Greciei, care nu accepta ca Macedonia sa se numeasca simplu astfel. La randul sau, guvernul de la Skopje refuza orice alt nume in afara de cel simplu de Republica Macedonia.

Potrivit ministrului roman de externe, Adrian Cioroianu, care a reprezentat Romania la reuniunea ministeriala de la Bruxelles, aliatii spera ca, pana la summitul de la Bucuresti, Atena si Skopje sa gaseasca o solutie pentru a rezolva definitiv problema legata de denumirea Macedoniei si pentru ca provizoratul numelui de FYROM sa se incheie, informeaza Adevarul. Oficialul roman a adaugat ca Romania sustine extinderea Aliantei cu toate cele trei state candidate, desi parteneriatele dezvoltate de NATO in regiune raman la fel de importante.

Ministrii de externe reuniti ieri la Bruxelles s-au aratat destul de sceptici in ceea ce priveste includerea Ucrainei si Georgiei in Planul de actiune pentru aderare (MAP). „Eu nu-mi ascund scepticismul“, a declarat ministrul german de externe, potrivit EVZ

O pozitie similara a avut si Condoleezza Rice, care s-a abtinut sa se implice in favoarea Ucrainei si Georgiei, declarand, potrivit Ziua, ca "Voi avea, evident, discutii intense cu omologii mei pe aceste teme".

In privinta acestei probleme, ministrul luxemburghez Jean Asselborn a evocat necesitatea menajarii Rusiei si un avertisment privind o posibila perturbare a echilibrului european.

Ministrii de externe ai celor 26 vor analiza si situatia din Kosovo, unde forta Kfor sub conducerea NATO a fost intarita pentru a face fata tuturor situatiilor. Alianta nu va lua pozitie asupra declaratiei de independenta, limitandu-se sa afirme ca Kosovo reprezinta "un caz unic".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.