Comitetul antitortura al Consiliului Europei a conchis ca fostul lider al miscarii PKK Abdullah Ocalan nu a fost otravit, dar trebuie scos de la izolare, pentru ca sanatatea sa mentala este in pericol, informeaza NewsIn.

Intr-un raport publicat ieri la Strasbourg, dupa o vizita in mai 2007 pe insula-inchisoare Imrali, expertii au spus ca, in pofida acuzatiilor sustinatorilor lui Ocalan, concentratia de metale grele din organismul detinutului "nu poate fi considerata periculoasa pentru sanatate".

Valorile sunt ridicate, "dar probabil sunt legate de conditiile de trai ale detinutului", care sa intr-un mediu marin si are obiceiuri alimentare deosebite, potrivit raportului.

In schimb, expertii au spus ca sanatatea mintala a lui Ocalan, care este tinut la izolare din 16 februarie 1999, "s-a deteriorat semnificativ" de la precedentele vizite ale comitetului, in 2001 si 2003, din cauza "stresului cronic si a izolarii sociale si emotionale prelungite".

Comitetul cere autoritatilor turce sa "revizuiasca total situatia lui Ocalan, cu obiectivul de a-l integra intr-un loc in care sa fie posibile contactele cu alti detinuti si care sa-i permita sa aiba o serie mai larga de activitati".

Ocalan a fost condamnat la moarte pentru "separatism", dar in 2002 pedeapsa a fost comutata la inchisoare pe viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.