Spectrul scindarii planeaza asupra Ucrainei, actuala criza demonstrand ca diferentele de mentalitate si atitudine intre capitala si regiunile vestice, pe de o parte, si provinciile de sud si de est, pe de alta parte, sunt ireconciliabile. Observatorii vorbesc despre "doua Ucraine": una occidentala, nationalista, rusofoba, in majoritate greco-catolica si sustinatoare a liderului opozitiei, Viktor Iuscenko; cealalta rusofila, industriala, ortodoxa si antioccidentala, adepta a premierului promoscovit Viktor Ianukovici. Criza politica s-ar putea dezamorsa prin asteptata organizare de noi alegeri prezidentiale. Mai greu va fi de astupat prapastia interna.

Constient de pericolul divizarii tarii, Iuscenko a cerut ieri, in fata zecilor de mii de sustinatori aflati in continuare in Piata Independentei din Kiev, urmarirea in justitie a guvernatorilor separatisti. "Ideea de a crea un teritoriu autonom emana de la guvernatorii regiunilor unde s-a inregistrat un numar-record de fraude electorale", a adaugat liderul opozitiei. El a acuzat explicit puterea ca, dupa ce a pierdut alegerile, joaca "cartea periculoasa a separatismului".
In acelasi timp, in regiunea Luhansk din estul Ucrainei se desfasura un congres al provinciilor proruse, invitati de vaza fiind castigatorul contestat al scrutinului prezidential, Viktor Ianukovici, si primarul Moscovei, Iuri Lujkov. Cei 3.000 de participanti, in majoritate alesi locali, au examinat posibilitatea organizarii unui referendum pentru crearea unui teritoriu autonom in situatia in care Viktor Iuscenko ar prelua puterea. Mai mult, rusofilii luau in calcul si infiintarea unui sistem fiscal si bancar propriu. La congres era asteptat ambasadorul Rusiei la Kiev, fostul premier rus Viktor Cernomardin. "Fie suntem capabili sa pastram stabilitatea, fie totul se va prabusi foarte rapid", a afirmat Ianukovici, care le-a cerut participantilor la congres sa nu adopte vreo masura radicala.
Ingrijorat de proportiile crizei, presedintele Leonid Kucima a convocat Consiliul national de securitate. "Un compromis este absolut necesar pentru Ucraina, ca sa evitam consecintele imprevizibile", a spus Kucima. El a calificat drept "o incalcare grosolana a legii" blocada instituita de opozitie asupra cladirilor administrative din Kiev.

Cu ochii pe Curtea Suprema

Manifestantii pro-Iuscenko traiau ieri in euforia succesului din ajun, cand Parlamentul a invalidat, pe motiv de fraude, turul doi al alegerilor prezidentiale, solicitand totodata presedintelui Kucima sa dizolve Comisia Electorala Centrala. Rezolutia a fost adoptata cu 307 voturi pentru, unul impotriva si 106 abtineri. Decizia Parlamentului nu are insa putere de lege, verdictul urmand sa fie dat astazi de Curtea Suprema de la Kiev. Unul dintre liderii opozitiei, deputata Iulia Timosenko, i-a chemat pe manifestanti sa se adune azi in fata sediului Curtii Supreme "pentru a-i sprijini pe judecatorii cinstiti".
De partea opozitiei sunt numerosi artisti si sportivi: cantareata Ruslana, castigatoarea concursului Eurovision din acest an, fratii Vitali si Vladimir Kliciko, boxeri de reputatie internationala, ori atacantul de la West Ham United, Serghei Rebrov. Doua canale TV, obligate in campania electorala sa faca politica puterii, "au intors armele". Un corespondent al postului de stat UT 1 a anuntat in direct, in timpul jurnalului de stiri, ca intreaga echipa de redactori se alatura protestelor din Piata Independentei. "De-acum nu mai mintim!" a promis el. O pozitie similara a adoptat canalul privat "1+1", dupa ce redactorul-sef de la stiri, favorabil puterii, si-a dat demisia.

Strategie sarbeasca

Potrivit unui comentariu AFP, opozitia ucraineana aplica o strategie nonviolenta folosita si de grupul sarb Otpor, care a contribuit in 2000 la inlaturarea lui Slobodan Milosevici. "Opozantii ucraineni aplica tehnicile si cunostintele pe care li le-am impartasit. (...) Se pare ca au facut progrese considerabile de cand am lucrat cu ei", se mandreste Sinisa Sikman, lider al Centrului pentru rezistenta nonviolenta, grup provenit din Otpor. Sikman a fost instructor pentru grupul ucrainean Pora, caruia i-a explicat cum sa reactioneze in cazul fraudarii alegerilor. Militantii Otpor au contribuit si la succesul "Revolutiei trandafirilor" din Georgia de acum un an, cand a fost inlaturat de la putere presedintele Eduard Sevardnadze.

Rusii dau vina pe Occident

Consilierul pentru relatiile cu UE al presedintelui rus a acuzat "unele forte din Occident" ca sunt la originea protestelor din Ucraina, estimand ca "rezistenta teritoriilor postsovietice este testata prin intermediul acestei anarhii, a acestei democratii a strazii". Consilierul Serghei Iastrjembski a facut o paralela cu Polonia anilor '80, cu debarcarea lui Milosevici si cu revolutia din Georgia. "Este aceeasi semnatura, sunt aceleasi mijloace, aceiasi papusari, scenarii asemanatoare", a spus omul lui Putin. El a sustinut ca SUA figureaza printre "actorii activi" din Ucraina si a acuzat atitudinea "rusofoba" a noilor membri UE. In schimb, Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat speranta ca in Ucraina se vor evita violentele si ca va fi lansat "un proces democratic care va reflecta vointa poporului ucrainean".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.