Productia de heroina a depasit toate recordurile in Afganistan in 2007, in pofida tentativelor comunitatii internationale de a combate acest flagel, avertizeaza Biroul ONU pentru Controlul Narcoticelor (INCB), in raportul sau anual publicat marti, arata NewsIn.

Afganistanul a produs anul trecut o "cantitate exceptionala" de 8.200 de tone de opiu, cu 34% mai mult decat in 2006, si aprovizioneaza in prezent 93% din piata mondiala de opiacee, potrivit raportului.

"Cultivarea ilegala a macului in Afganistan a continua sa se extinda, atingand un nivel extrem de ingrijorator, in pofida eforturilor Guvernului si sprijinului furnizat de comunitatea internationala in ultimii cinci ani, arata organizatia din cadrul ONU cu sediul la Viena.

Cultura macului in Afganistan, care s-a extins cu 17% in 2007, ajungand sa fie practicata pe o suprafata de 193.000 de hectare, dupa ce in anul precedent se extinsese cu 59%. Cultura acestei plante este insotita de o crestere a randamentului, de la 37 kilograme pe hectar anterior la 42,5 kilograme pe hectar in prezent.

Prin comparatie, doar 19.000 de hectare de culturi de mac au fost distruse in Afganistan in 2007, noteaza INCB, reamintind ca heroina din aceasta tara este traficata in lumea intreaga si in special in Europa, unde numarul celor dependenti de ea este evaluat la 3,3 milioane.

INCB, organism independent cu 13 membri - medici, farmacologi si experti -, a fost creat in 1968 si are misiunea de a supraveghea punerea in aplicare a conventiilor internationale ale ONU cu privire la controlul drogurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.