Uniunea Europeana i-a trimis ieri lui Dimitri Medvedev, ales presedinte al Rusiei, un mesaj taios de felicitare, spunand ca scrutinul s-a desfasurat fara incidente, dar nu a fost cu adevarat o competitie, comenteaza Reuters.

Presedintia slovena a UE a declarat ca scrutinul de duminica s-a derulat calm si pasnic, dar si-a exprimat regretul ca principala organizatie europeana pentru monitorizarea alegerilor nu a putut asista la desfasurarea votului din Rusia.

Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului si-a anulat la inceputul lunii februarie intentia de a trimite o echipa de monitorizare in Rusia, din cauza restrictiilor pe care le-a considerat inacceptabile - impuse de Moscova.

"UE regreta, de asemenea, ca procesul electoral nu a permis desfasurarea unor alegeri cu adevarat competitive", declara intr-un comunicat presedintia slovena a UE. "Absenta unui acces egal la media pentru candidatii opozitiei este un motiv de deosebita ingrijorare", adauga comunicatul.

Declaratia presedintiei slovene exprima insa speranta ca in timpul mandatului lui Medvedev va fi consolidat parteneriatul politic, economic, cultural, stiintific si din alte domenii dintre UE si Moscova.

Marile state din UE au spus, la randul lor, ca spera ca alegerea fostului avocat in varsta de 42 de ani la conducerea Rusiei sa duca la detensionarea relatiilor si sa consolideze cooperarea, in pofida votului care, spune aceste state, nu a intrunit toate standardele democratice.

Medvedev, succesorul ales al lui Putin, a obtinut 72% din sufragii. Opozitia a denuntat acest scrutin caracterizandu-l drept o "farsa", iar observatorii considera ca nu a fost nici corect, nici liber.

Rusia are neintelegeri cu blocul european legate de recunoasterea Kosovo de catre majoritatea statelor membre si polemizeaza cu Statele Unite pe tema planurilor Washingtonului de a instala in Europa Centrala elemente ale scutului american antiracheta.

Pe de alta parte, Europa nu uita ca Rusia este cel mai mare furnizor de gaze si, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este un partener crucial in abordarea chestiunii nucleare iraniene si a altor probleme internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.