Germania vrea sa cistige increderea noului presedinte pentru a nu suferi crize energetice.
La doar o zi dupa ce Dmitri Medvedev a declarat ca va promova aceeasi politica externa ca si Vladimir Putin, Gazprom a redus cu 50% livrarile de gaze catre Ucraina. Masura este determinata de neplata unei datorii de 600 de milioane de euro, insa contravine intelegerii la care presedintii rus si ucrainean au ajuns in urma cu doua saptamini. Medvedev, fost presedinte al Gazprom, este asociat acestui conflict si prin faptul ca Putin i-a cerut sa coprezideze sedintele Consiliului de Stat, chiar daca noul mandat prezidential incepe abia pe 7 mai.

Deschizind un adevarat razboi psihologic, societatea ucraineana Naftogaz a amenintat marti ca va reduce tranzitul gazului rusesc spre Europa pe teritoriul ucrainean, daca grupul rusesc Gazprom continua sa-si reduca livrarile de gaze destinate Ucrainei, ceea ce ar putea provoca o criza energetica similara celei din ianuarie 2006. La scurt timp, seful diplomatiei de la Kiev a asigurat insa ca livrarea gazelor catre Europa nu va fi perturbata. Ucraina a acuzat, la rindul ei, Gazprom ca nu a platit taxele de tranzit al gazelor catre Europa, in timp ce rusii au reprosat Kievului ca nu a emis facturile necesare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.