Ministrul american de Externe Condoleezza Rice a inceput ieri o vizita in Orientul Mijlociu, prin care incearca sa salveze negocierile dintre israelieni si palestinieni.

Potrivit Ziua, sefa diplomatiei americane a facut mai intai o escala la Cairo, unde a avut convorbiri cu presedintele egiptean Hosni Mubarak si Ahmed Abu El-Reit, ministrul de Externe al Egiptului. Condoleezza Rice a justificat actiunea fortelor armate israeliene in interiorul Gazei, dar a atras atentia Israelului la aspectul umanitar al victimelor din randurile palestinienilor civili nevinovati.

Purtatorul de cuvant Hamas, miscare neinclusa in tratativele de pace, a declarat, potrivit BBC, ca ei au confirmat de multe ori ca sunt gata sa inceteze atacurile cu rachete din Gaza, dar cer ca guvernul israelian sa nu-i mai atace, sugerand ca e greu sa se iasa din acest cerc vicios al violentei.

Israelul si-a retras trupele din Gaza dar a continuat atacurile din aer, iar premierul israelian Ehud Olmert a declarat ca ar putea avea loc noi operatiuni militare.

Sefa diplomatiei americane i-a indennat pe israelieni si palestinieni sa reia negocierile, declarand ca nu si-a pierdut increderea in sansele de succes ale procesului de pace israelo-palestinian lansat in noiembrie la Annapolis. "Voi continua sa cred ca se poate ajunge la un acord inainte de sfarsitul anului" a declarat Condoleezza Rice, potrivit Adevarul, insistand ca "Atacurile cu racheta asupra unor civili nevinovati din orase israeliene trebuie sa inceteze. Niciun guvern israelian nu poate tolera asa ceva".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.