Un astrolog care convinsese oficiali militari britanici ca le este util pentru a prevedea actiunile lui Hitler, afirma ca l-a convins sa demisioneze si sa defecteze pe ambasadorul roman la Londra din timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial, potrivit unor documente de arhiva date publicitatii astazi, informeaza NewsIn.

Este vorba despre Viorel Virgil Tilea (1896-1972), care fusese numit numit ambasador al Romaniei in Marea Britanie in anul 1939. Lui i se atribuie un eveniment cunoscut sub numele de "incidentul Tilea".

Potrivit unor surse, Tilea ar fi avertizat Ministerul de Externe britanic cu privire la existenta unei amenintari germane la adresa Romaniei. Acest eveniment este considerat de multi istorici ca fiind un "inceput al sfarsitului" politicii de sprijin duse de Aliati fata de regimul lui Adolf Hitler. In 1941, ambasadorului Tilea i s-a emis ordinul de repatriere, ca urmare a intreruperii relatiilor diplomatice ale Romaniei cu Londra. Tilea s-a opus ordinului, declarandu-se astfel adept al cauzei Aliatilor, si a ramas la Londra, unde a facut parte dintr-un grup al rezistentei romane in exil.

Astrologul Louis de Wohl sustine ca el a fost cel care l-a convins pe Tilea sa ia aceasta decizie. De Wohl convinsese multi oficiali de la Londra ca Hitler crede in astrologie si ca urmeaza sfaturile astrologilor sai. "Hitler crede in astrologie si, daca fac aceleasi calcule pe care le fac astrologii sai, voi sti ce sfaturi ii dau, iar aceasta ar putea folosi britanicilor" - acesta a fost argumentul decisiv cu ajutorul caruia Louis De Wohl a devenit capitan si, pana la sfarsitul razboiului, a fost "profetul" Londrei, asa cum l-a numit ulterior presa.

Povestea era cunoscuta din 1952, cand astrologul a publicat o autobiografie foarte flatanta intitulata "Nostradamus modern". Dar Arhivele Nationale britanice, care au facut public marti dosarul lui De Wohl dupa o jumatate de secol in care a fost secret, dezvaluie un lucru mai putin cunoscut: ca MI5 (serviciile de informatii interne) avertizasera de mai multe ori ca "stralucitul savant" era un impostor.

Totusi, De Wohl nu convinge chiar pe toata lumea. "De Wohl este un sarlatan cu trecut misterios, daca nu indoielnic", se arata in mai multe note atasate la dosarul MI5. "Niciuna dintre predictiile sale nu s-a materializat, cu exceptia intrarii Italiei in razboi, pe care a facut-o intr-un moment in care devenise evidenta", acuza un alt agent. Dar MI5 nu are nicio influenta asupra SOE, al carui director, Charles Hambro, are cea mai buna parere despre De Wohl si "nu vrea sa auda nimic rau despre el", se arata intr-o alta fisa.

Lucrul cel mai grav nu se afla insa in dosarul MI5. Asa cum aminteste Chris Andrew, istoric al serviciilor secrete britanice, "Louis de Wohl a convins Whitehall (Guvernul britanic) ca Hitler era obsedat de astrologie... Acest lucru este complet neadevarat". Drept dovada, unul dintre astrologii dictatorului, Karl Ernst Krafft, a sfarsit in lagarul de la Buchenwald.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.