Gazprom a redus luni cu 25% livrarile de gaze naturale spre Ucraina, ca urmare a datoriei de peste un miliard de dolari pe care aceasta o are catre gigantul energeti rus.

Potrivit EVZ, masura a intrat in vigoare la ora 7.00 GMT (9.00, ora Romaniei), iar purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a tinut sa precizeze ca aceasta nu-i va afecta pe clientii europeni ai grupului rus, asa cum s-a intamplat la inceputul lui 2006. Potrivit lui Kuprianov, livrarile catre Ucraina au fost reduse cu aproximativ 40 de milioane de metri cubi pe zi.

In chimb Ucraina a anuntat ca Rusia a a redus livrarile de gaz, cu aproape 35 la suta si nu cu 25 % cum anunatsera initial,relateaza BBC.

Purtatorul de cuvant al comisiei europene pe probleme de energie, Michele Cercone, a declarat ca se asteata sa nu apara probleme in perioada urmatoare.

"Gazprom ne-a asigurat ca livrarile vor continua, dar oricum vom continua sa monitorizam situatia."

"Avem reteaua noastra de corespondenti care tin sub observatie presiunea pe retea si vom cere o reuniune a grupului de coordonare european pe probleme de gaz daca va fi nevoie", spune el.

Potrivit Ziua, in urma intalnirii, ce a vut loc acum doua saptamani, Vladimir Putin si Viktor Iuscenko, au declarat ca au ajuns la un acord pe tema datoriilor. Ucraina a promis atunci ca isi va achita intreaga datorie, in timp ce Rusia a acceptat sa reevalueze modul in care se desfasoara tranzactiile cu energie intre cele doua state. Banii nu au ajuns insa la Gazprom, guvernul de la Kiev reprosand societatilor intermediare UkrGazEnergo so RosUkrEnergo ca au blocat transferul banilor.

Luni, presedintele Iuscenko i-a trimis o scrisoare premierului Iulia Timosenko, in care ii cere din nou sa respecte prevederile acordului respectiv, dar aceasta refuza sa accepte modul de calcul al pretului gazului oferit de rusi si contesta utilizarea intermediarilor in acest tip de importuri, noteaza BBC


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.