Abia intrat in paine la Bruxelles, in noua functie de sef al executivului comunitar, Jose Manuel Durao Barroso s-ar putea confrunta cu "un nou caz Buttiglione" daca nu isi pleaca urechea la avertismentul socialistilor din Parlamentul European, transmis prin vocea danezului Poul Nyrup Rasmussen (foto stanga).

Liderul eurosocialistilor ii reaminteste lui Barroso ca a pierdut deja "prima runda", din cauza opozitiei legislativului fiind nevoit sa-si refaca echipa. Un al doilea dus rece l-ar putea astepta daca nu isi va revizui politica economica neoliberala.

Grupul parlamentar european socialist, condus de Rasmussen, s-a opus vehement numirii controversatului italian Rocco Buttiglione in functia de comisar al justitiei, motiv pentru care Barroso a fost nevoit sa refaca formula portofoliilor celor 25 de membri ai echipei sale, intarziindu-si astfel instalarea in fotoliul de la Bruxelles cu trei saptamani fata de data prevazuta initial. In prezent, nemultumit de politica economica propusa de seful comisiei, Rasmussen ameninta cu o noua criza europeana, dat fiind ca legislativul "si-a oferit votul de incredere membrilor echipei Barroso, nu si politicilor duse de acestia". "Ar fi intelept din partea lui Barroso sa ii asculte atent pe socialistii europeni si sa le ia in considerare propunerile. In caz contrar, el ne va oferi pe tava un nou caz Buttiglione", a subliniat Rasmussen. "Cand vine vorba despre valorile europene si despre protejarea drepturilor omului, ne luptam foarte serios si suntem pregatiti acum sa luam si mai serios in piept aceasta noua provocare", a adaugat el.

Afirmatiile fostului premier danez Rasmussen vin ca o consecinta a discursului lui Barroso, sustinut la Bruges, in Belgia, in fata studentilor Colegiului Europei, institut de invatamant superior care a format generatii de responsabili europeni. Presedintele comisiei a estimat ca in Europa celor 25, rolul echipei sale este mai important ca niciodata, executivul trebuind sa dea dovada de independenta, sa fie credibil si puternic, cu responsabili politici cu o veritabila vocatie europeana, capabili sa faca fata extremismelor si populismelor. Barosso a mai deplans solitudinea comisiei, care se gaseste adeseori izolata in incercarea de a concilia interesele diferite si contradictorii exprimate de statele membre si de catre parlamentul european. Recent, Barroso a cerut statelor membre ale UE sa se angajeze militar, politic si economic in procesul de stabilizare a situatiei din Irak, orice alta alternativa constituind o incurajare a terorismului international.

Carta culturii

Ministrii culturii din noua tari ale UE s-au pronuntat in favoarea inculderii unei Carte a culturii in Constitutia Europeana, oferindu-i astfel o noua provocare sefului executivului. Carta ar trebui sa contina "toate elementele de unitate in diversitatea culturala", dupa cum arata textul semnat de oficialii din Germania, Franta, Polonia, Olanda, Ungaria, Cehia, Estonia, Sovenia si Letonia. Cele 25 de tari membre ale Uniunii trebuie sa ratifice Constitutia la nivel national fie prin votul parlamentului, fie prin referendum, Lituania fiind prima care a facut acest pas, pe 11 noiembrie, prin votul deputatilor. Aceiasi responsabili au adoptat si o declaratie comuna pentru "acordarea unui rol substantial culturii in procesul de reunificare europeana".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.