Proaspatul castigator al alegerilor prezidentiale ruse nu intentioneaza sa cedeze din imputerniciri premierului

In alegerile prezidentiale din Rusia, Dmitri Medvedev, succesorul desemnat al presedintelui Putin, a obtinut o victorie covarsitoare, cu circa 70 la suta din voturile exprimate.

Opozitia a contestat insa alegerile, iar Ghennadi Ziuganov, care s-a clasat al doilea, obtinand aproape 18 la suta, a declarat ca se va adresa justitiei, semnaland o serie de fraude. Fostul premier Mihail Kasianov, caruia nu i s-a permis sa candideze, a spus ca Rusia se afla in criza politica si ca va urma si una economica.

In prima lui conferinta de presa dupa anuntarea rezultatelor oficiale partiale ale alegerilor, noul presedinte a declarat ca spera in formarea unui tandem eficient cu Vladimir Putin ca prim-ministru. Medvedev a mai spus ca el, ca presedinte, va controla politica externa, apararea intereselor Rusiei fiind principala sa prioritate, alaturi de relatiile cu fostele republici sovietice.

El a precizat ca nu intentioneaza o redistribuire a imputernicirilor presedintelui si ale primului-ministru. „Sunt convins ca munca in colaborare intr-o forma eficienta poate aduce tarii rezultate interesante, devenind un factor pozitiv de dezvoltare a statului", a subliniat el.

Cat va dura „luna de miere"?

Analistii prevad o pri­mavara linistita tandemului Putin-Medvedev, dar in vara, cand incepe procesul de repartizare a portofoliilor, nu este exclus un „razboi" intre cele doua tabere. in ceea ce-i priveste pe membrii proeminenti ai guvernarii actuale, acestia asteapta instalarea oficiala a lui Medvedev la Kremlin, pentru a decide ce vor face in continuare.

Prim-vicepremierul Serghei Ivanov a declarat ca nu are de gand sa iasa la pensie dupa formarea, de catre al treilea presedinte al Rusiei, a noului guvern, desi nu stie daca i se va oferi vreun post. "Este o chestiune care se va lamuri in luna mai, cand, dupa investirea noului sef al statului, intreaga echipa guvernamentala va demisiona, potrivit prevederilor constitutionale si va fi propusa candidatura viitorului sef al Executivului", a declarat Ivanov pentru CNN. "Ce mi se va propune? Nu stiu. Voi afla atunci care va fi rolul meu ulterior. De un singur lucru pot sa va asigur – ca nu am de gand sa ies la pensie. Sunt pensionar militar incepand din 2000".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.