Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat un nou set de sanctiuni impotriva Iranului ca urmare a refuzului autoritatilor de la Teheran de a suspenda operatiunile de imbogatire a uraniului.

Rezolutia ONU prevede blocarea conturilor unor companii iraniene, interdictii de calatorie pentru cinci oficiali iranieni si interzice vanzarea catre Iran a echipamentelor care ar putea fi folosite in domeniul militar.

Iranul insista insa ca programul sau nuclear are doar scopul de a produce electricitate, nu arme atomice.

Ambasadorul iranian la ONU, Ali Asghar Soltanieh, a avertizat ca Teheranul ar putea lua contramasuri ca raspuns la noile sanctiuni.

"Autoritatile noastre au spus deja ca orice rezolutie a Consiliului de Securitate care vizeaza Iranul va determina contramasuri adecvate. Din punctul nostru de vedere, in pofida rezolutiilor din trecut, am dat dovada de retinere si cooperare", a spus demnitarul iranian.

Oferta Occidentului

Imediat dupa votul din Consiliul de Securitate, Marea Britanie, China, Rusia, Statele Unite, Franta si Germania au precizat ca sunt gata sa ofere din nou Iranului un acord, oferit si in 2006, prin care Teheranul ar primi o serie de stimulente in schimbul suspendarii procedurilor de imbogatire a uraniului.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Sir John Sawers, a declarat ca propunerile ar aduce Iranului si intregii regiuni beneficii politice, economice si de securitate.

“Cerem Iranului sa profite de aceasta ocazie si sa vina la masa negocierilor. Noi recunoastem dreptul Iranului de a cerceta, de a produce si de a folosi energia nucleara in conformitate cu obligatiile care ii revin prin Tratatul de Neproliferare Nucleara", a subliniat ambasadorul britanic.

Un raport al serviciilor secrete americane publicat in decembrie concluziona ca e posibil ca Iranul sa fi renuntat la programul nuclear in 2003.

Dar diplomati occidentali afirma ca o serie de documente prezentate ONU sugereaza ca e posibil totusi ca Iranul sa fi continuat cercetarile in domeniul nuclear si dupa 2003.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.