America Latina este in prag de razboi dupa incidentele violente petrecute la granita dintre Ecuador si Columbia.

Venezuela si Ecuadorul au masat trupe la granita cu Columbia si se declara gata de lupta in cazul in care Bogota va trimite soldati dincolo de frontiera, anunta Cotidianul.

Deciza celor doua state a venit dupa ce trupele militare columbiene au patruns sambata pe teritoriul Ecuadorului, pentru a-l lichida pe Raul Reyes, unul din liderii gruparii FARC.

Ecuadorul a interpretat actiunea Columbiei drept „o violare a suveranitatii si integritatii“ tarii, in timp ce presedintele venezuelean, Hugo Chavez, cel care a reusit sa elibereze pana acum sase ostatici in urma negocierilor directe cu FARC, a calificat operatiunea drept „o crima savarsita miseleste“. Informeaza EVZ.

Potrivit unu comunicat de presa difuzat duminica, Ministerul Afacerilor Externe al Columbiei neaga ca forte columbiene ar fi violat suveranitatea teritoriala a Ecuadorului, informeaza Ziua.

Potrivit documentului, Columbia "a actionat conform principiului legitimei aparari". "Teroristii, printre care Raul Reyes, aveau obiceiul sa ucida in Columbia si sa se refugieze pe teritoriul tarilor vecine. Columbia a suferit de nenumarate ori din cauza acestei situatii pe care noi trebuie s-o evitam pentru cetatenii nostri."

Concomitent cu masarea de trupe la granita cu Republica Columbia, Ecudorul si Venezuela au expulzat reprezentantii diplomatici ai Bogotei din Quito si Caracas, adauga Adevarul.

Incursiunea armatei columbiene pe teritoriul Ecuadorului a dus la o descoperire cu consecinte extrem de grave in relatia Bogotei cu Quito. Astfel, un purtator de cuvant al presedintelui columbian Alvaro Uribe a declarat ca, in timpul raidului, trupele au descoperit informatii care atesta legatura dintre gherilele Farc si presedintele Ecuadorului, Rafael Correa.

"Documentele dovedesc relatia si angajamentul dintre cele doua parti", a mai spus oficialul de la Bogota. Comandantul politiei columbiene, generalul Oscar Naranjo, a declarat, la randul sau, ca unul dintre documente arata ca Paul Reyes, fostul lider al gherilelor Farc, s-a intalnit cu ministrul de interne al Ecuadorului, cu care a discutat despre interesul presedintelui Rafael Correa de a "oficializa relatia cu Farc".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.