Fenomenul copiilor-soldati este tot mai des in atentia organizatiilor umanitare si a celor care militeaza pentru protectia copiilor

Dr. Samantha Nutt, directorul executiv al organizatiei "Copilul Razboiului" din Canada vorbeste despre acest fenomen si descrie drama pe care acesti copii o traiesc zi de zi. Ea a facut o vizita la centrul de reabilitare pentru minori din Muhazi, unde copiii provin in majoritate din partea de est a Ruandei, regiune care a fost pentru a lunga perioada de timp campul de lupta principal pentru controlul Republicii Congo.

Este locul in care opozantii, aflati in exil, puteau lansa incursiuni pe teritoriul Ruandei in cadrul unor tentative succesive de a incerca sa rastoarne guvernul presedintelui Paul Kagame. Aici l-a descoperit pe Eric, unul dintre cei peste 300.000 de copii-soldati raspanditi in toata lumea, care a reusit sa supravietuiasca, dupa ce a scapat din mainile unei militii locale. Despre el si ceilalti locatari ai centrului din Muhazi, Samantha Nutt povesteste: "copiii pot fi buni combatanti si spun asta cu o mare disperare (...) ei sunt supusi, pot fi intimidati usor, isi vor asuma mereu riscuri, vor urma instructiunile si pot fi mereu brutalizati in scopul de a asculta ordinele".

Pentru copii ca Eric, reintegrarea in cadrul familiei este o adevarata incercare. Dupa multi ani in care acesti copii-soldati sunt rupti de lume si de o viata normala, nu mai vor sa se intoarca la scoala. Multi dintre ei sunt dependenti de alcool si droguri si dupa ani intregi de lupte, devin agresivi si sfarsesc in a-si forma propriile bande, deoarece este singurul stil de viata pe care il cunosc. Din aceste motive, multe comunitati ii reneaga si nu ii mai doresc inapoi. Abia in 1998, mai multe organizatii de aparare a drepturilor omului s-au asociat intr-o Coalitie Internationala impotriva folosirii copiilor-soldat.

In urma unei campanii agresive de mediatizare a acestui fenomen, in februarie 2002, la Conventia Internationala a Drepturile minorilor, a intrat in vigoare Protocolul Optional, aprobat si de ONU, care fixeaza la 18 ani varsta minima pentru recrutarea si inrolarea in orice fel de armata.

"Mergeam si cautam mancare si femei"

Potrivit estimarilor ONU, Eric este unul dintre cei peste 300.000 de copii-soldati raspanditi in toata lumea, spune Samantha Nutt, directorul executiv al organizatiei "Copilul Razboiului" din Canada. Toate partile combatante - guverne, militii locale, rebeli - folosesc fete si baieti pentru a lupta si a indeplini diverse misiuni. "Acesti oameni folosesc copii deoarece acestia acestia nu pot fi contabilizati (...) Multi sunt rapiti, altii se angajeaza sa devina soldati pentru a-si putea proteja familia, pentru a castiga bani, din motive ideologice sau din cauza ca sunt orfani si nu au alta optiune in viata decat de a lupta sau a muri" , a adaugat dr. Nutt.

"Mergeam si cautam mancare si femei", povesteste Eric despre viata lui de soldat. El spune ca mergea cu o mitraliera de tip Kalashnikov si omora populatia civila pentru a-si procura tot ce avea nevoie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.