Presedintele Iranului Mahmoud Ahmadinejad a inceput ieri o vizita istorica de doua zile in Irak, fiind primul presedinte iranian care viziteaza Irakul.

Analistii politici consultati de BBC spun ca ar fi cel mai important moment al normalizarii relatiilor dintre cele doua state dupa indelungatul razboi din anii 80.

Inainte de a pleca din Teheran, domnul Ahmadinejad a vorbit despre scopul vizitei sale la Bagdad. "Mi-am propus ca in timpul calatoriei mele in Irak sa fac tot posibiliul pentru a intari relatiile de prietenie dintre cele doua natiuni." "Totodata, vom sprijini unitatea, integritatea si independenta Irakului, precum si unitatea intre toate tarile din regiune", a spus presedintele iranian.

Statele Unite apreciaza ca vizita presedintelui iranian are ca scop destabilizarea Irakului. In ajunul acestei vizite, presedintele american George W.Bush l-a pus in garda pe omologul sau iranian afirmand, potrivit Ziua, ca: "Mesajul meu pentru el este: incetati exportul de terorism". Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El Pais", Ahmadinejad a calificat drept "normale" luptele din Irak impotriva "ocupantului" american.

In cadru unei conferinte de presa comuna cu premierul irakian Nuri al-Maliki, Ahmadinejad a profitat sa raspunda acuzelor lui Bush, potrivit carora Iranul inarmeaza si sustine financiar rebelii siiti care lupta impotriva trupelor americane: „Ii spunem domnului Bush ca acuzarea celorlalti fara dovezi va creste problemele din regiune si nu le va rezolva“, a declarat presedintele iranian, potrivit Cotidianul. Totusi, presedintele iranian a tinut sa sublinieze ca „irakienilor nu le place America“.

Potrivit Adevarul, vizita s-a desfasurat fara masurile drastice de securitate luate de obicei pentru liderii care viziteaza capitala irakiana. Transportul de la aeroport catre centrul Bagdadului s-a facut intr-o limuzina civila, si nu intr-o masina militara blindata sau intr-un elicopter. Fortele americane nu sunt implicate in securizarea vizitei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.