Analistii politici consultati de BBC spun ca ar fi cel mai important moment al normalizarii relatiilor dintre cele doua state dupa indelungatul razboi din anii 80.

Inainte de a pleca din Teheran, domnul Ahmadinejad a vorbit despre scopul vizitei sale la Bagdad. "Mi-am propus ca in timpul calatoriei mele in Irak sa fac tot posibiliul pentru a intari relatiile de prietenie dintre cele doua natiuni." "Totodata, vom sprijini unitatea, integritatea si independenta Irakului, precum si unitatea intre toate tarile din regiune", a spus presedintele iranian.

Statele Unite apreciaza ca vizita presedintelui iranian are ca scop destabilizarea Irakului. In ajunul acestei vizite, presedintele american George W.Bush l-a pus in garda pe omologul sau iranian afirmand, potrivit Ziua, ca: "Mesajul meu pentru el este: incetati exportul de terorism". Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El Pais", Ahmadinejad a calificat drept "normale" luptele din Irak impotriva "ocupantului" american.

In cadru unei conferinte de presa comuna cu premierul irakian Nuri al-Maliki, Ahmadinejad a profitat sa raspunda acuzelor lui Bush, potrivit carora Iranul inarmeaza si sustine financiar rebelii siiti care lupta impotriva trupelor americane: „Ii spunem domnului Bush ca acuzarea celorlalti fara dovezi va creste problemele din regiune si nu le va rezolva“, a declarat presedintele iranian, potrivit Cotidianul. Totusi, presedintele iranian a tinut sa sublinieze ca „irakienilor nu le place America“.

Potrivit Adevarul, vizita s-a desfasurat fara masurile drastice de securitate luate de obicei pentru liderii care viziteaza capitala irakiana. Transportul de la aeroport catre centrul Bagdadului s-a facut intr-o limuzina civila, si nu intr-o masina militara blindata sau intr-un elicopter. Fortele americane nu sunt implicate in securizarea vizitei.