Duminica rusii sunt chemati la urne pentru a-l vota pe succesorul lui Putin.

Daca Vladimir Putin nu mai poate candida la presedintie, succesiunea ii este asigurata de protejatul sau actualul prim-vicepremier Dmitri Medvedev, care este creditat de sondajele de opinie cu 61 pana la 80 la suta din intentiile de vot, victoria fiind previzibila chiar dupa un singur tur de scrutin, relateaza Romania Libera.

Daca din punct de vedere al rezultatelor alegerile din Rusia nu rezerva nici o surpriza, din punct de vedere tehnic organizarea scrutinului in cea mai mare tara din lume, intinsa pe 11 fusuri orare, trezeste mai mult interes. Din cauza decalajului orar, votul se va prelungi aproape 24 de ore, incepand cu Extremul Orient rus, unde centrele de vot se vor deschide la ora 20.00 GMT sambata seara (corespondentul orei 8.00 locale), si terminand cu enclava Kaliningrad, unde urnele se vor inchide duminica seara la ora 18.00 GMT.

Campania electorala care s-a incheiat ieri, i-a nemultumit pe reprezentantii opozitiei care au acuzat mass-media ca le-a discriminat candidatii, spunand ca au avut mari dificultati in incercarea de a-si face campanie in mass media din Rusia.

Vladimir Churov, seful Comitetului Electoral Central de la Moscova, a declarat pentru BBC ca a fost o campanie corecta dar nu egala, pentru ca a existat un dezechilibru in ceea ce priveste modul in care au fost tratati candidatii.

Criticii spun ca posturile tv rusesti au acordat prea multa atentie succesorului preferat al lui Putin, Dmitri Medvedev, care este de asteptat sa cistige, cu o larga majoritate, scrutinul de duminica. “Nu este o problema specifica tarii noastre, dar sint de acord ca nu toti candidatii au avut un numar egal de stiri difuzate”, a spus oficialul rus, potrivit Cotidianul.

Vladimir Churov a adaugat, potrivit BBC, ca este normal ca Dmitri Medvedev sa se se bucure atat de mult de atentia mass-media, in conditiile in care e acum vicepremier.

Vineri, in ultima aparitie televizata in calitate de presedinte, Vladimir Putin le-a cerut alegatorilor sa voteze pentru "viitorul" si "stabilitatea" Rusiei, relateaza Adevarul. El a subliniat ca viitorul presedinte are nevoie de increderea intregii societati ruse pentru a putea activa la maxima turatie si de aceea votul fiecarui alegator este foarte important.

"Va cer sa mergeti la vot duminica. si sa votati pentru viitorul tuturor, impreuna", a afirmat liderul de la Kremlin, care conduce Rusia din 2000 si se pregateste pentru functia de premier.

Potrivit corespondentului BBC de la Moscova, daca n-ar fi anumite afise care invita la vot, pe 2 martie, putine ar fi semnele ca Moscova s-ar afla in campanie electorala. Lumea pare sa traiasca cu problemele cotidiene, fara sa fie preocupata prea mult de competitia electorala.

Duminica alegatorii vor decide daca vor iesi din casele lor sa voteze. Majoritatea celor intervievati nu mai par sa se intrebe cine va obtine victoria, ci la ce le va folosi aceasta victorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.