Organizatiile Reporteri fara Frontiere (RSF) si Comitetul pentru protectia jurnalistilor (CPJ) si-au exprimat ingrijorarea pentru situatia jurnalistei Natalia Morar, din Republica Moldova, careia nu i se permite accesul in Rusia, transmite NewsIn.

RSF a cerut intr-un comunicat ca Morar "sa fie lasata sa intre in Rusia si sa poata lucra liber".

"Arestarea ei, ca si cea a altor jurnalisti care o insotesc demonstreaza cat de deranjate sunt autoritatile de prezenta Nataliei Morar", arata RSF.

Comitetul pentru protectia jurnalistilor si-a exprimat indignarea provocata de acest incident. Nina Ognianova, directoarea CPJ pentru Europa si Asia Centrala, a regretat faptul ca jurnalistii "au fost hartuiti" si retinuti timp de doua zile "fara sa aiba acces la un avocat si chiar fara sa li se dea dea apa si mancare in mod regulat".

Jurnalista originara din Republica Moldova, care a realizat anchete despre coruptia din Rusia si fondurile oculte ale Kremlinului, este blocata de miercuri pe un aeroport din Moscova. Lui Morar nu i se permite sa intre in Rusia pentru ca este considerata o amenintare pentru securitatea nationala.

"Eu si sotul meu (tot jurnalist - n.red.) suntem tinuti in zona de tranzit (a aeroportului Domodedovo) si supravegheati de trei granicieri", a declarat telefonic Natalia Morar, o jurnalista de 23 de ani, colaboratoare la Novoe Vremia, saptamanal rus de analiza si investigatie.

Autoritatile ruse intentionau sa ii expulzeze joi dimineata spre Chisinau, dar Natalia si sotul ei au refuzat sa se imbarce.

"Au amenintat ca vor recurge la forta, dar ne-am legat unul de celalalt cu centurile si ne-au lasat in pace", a povestit jurnalista. Ea crede ca autoritatile ruse vor incerca din nou sa ii expulzeze vineri.

"Refuz sa ma intorc in Moldova, vreau sa am acces la un avocat si cer sa fiu lasata sa intru in Rusia sau ca FSB sa imi explice de ce sunt un pericol pentru securitatea Rusiei", a declarat ea.

Jurnalista se afla pentru a doua oara in aceasta situatie. Autoritatile ruse au refuzat sa ii permita sa intre in tara la jumatatea lunii decembrie, dupa o calatorie in interes de serviciu in Israel. La acea data, ea a explicat incidentul prin publicarea unui articol intitulat "Visteria neagra de la Kremlin", care descria in detaliu cum partidele pro-Kremlin au fost finantate cu fonduri secrete ale administratiei prezidentiale. Ea a fost expulzata in Republica Moldova la 24 de ore dupa ce a ajuns in aeroport.

Primul incident de acest gen in care a fost implicata jurnalista din Republica Moldova intervenea dupa alegerile legislative din Rusia din 2 decembrie, iar celprezent cu cateva zile inaintea scrutinului prezidential din 2 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.