Insusi conceputul care a stat la baza inchisorii Abu Ghraib a determinat militarii americani sa brutalizeze si sa umileasca detinutii, a declarat joi un cercetator american, prezentand fotografii cu tratamentele aplicate in centrul irakian de detentie, relateaza NewsIn.

Philip Zimbardo, profesor de psihologie sociala la Universitatea Stanford, din California, a prezentat imagini socante cu abuzuri, vorbind despre "efectul Lucifer", din cauza caruia paznici obisnuiti au avut comportamente diabolice.

"Daca le oferiti unor persoane o putere fara supraveghere, aceasta este formula pentru toate abuzurile", a declarat Zimbardo la o conferinta stiintifica sustinuta la Monterey, California.

"Abuzurile de la Abu Ghraib au durat trei luni (...). Cine supraveghea inchisoarea? Nimeni", a acuzat el.
Zimbardo, in varsta de 75 de ani, este cunoscut pentru ca a desfasurat cercetari asupra inchisorilor in 1971, in cursul carora studenti aflati in vacanta de vara au jucat rol de gardieni si de detinuti intr-un penitenciar reconstituit la subsolul unei cladiri din campusul Stanford.

Falsii gardieni au devenit atat de sadici, iar falsii detinuti atat de speriati, incat experimentul a fost intrerupt inainte sa se incheie.

Cercetatorul a comparat studiul sau cu tratatamentele aplicate suspectilor de terorism de catre militarii de la Abu Ghraib, dezvaluite prin publicarea unor fotografii in care puteau fi vazuti detinuti goi, stand unii peste altii, pe jos, in inchisoare.

"Am fost socat atunci cand am vazut aceste fotografii, dar nu am fost surprins", a explicat Zimbaro, adaugand ca mediul poate sa transforme oamenii in eroi sau in demoni.

Psihologul a avut acces la fotografii si documente in calitate de membru al echipei apararii unui militar urmarit in cadrul acestui scandal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.