O racheta a lovit joi dimineata o casa din provincia pakistaneza Waziristan, cunoscuta ca fiind un refugiu al Al-Qaida, provocand moartea a 10 suspecti de terorism, inclusiv straini, au declarat oficiali din serviciile de informatii si locuitori din zona, relateaza NewsIn.

Atacul a avut loc in apropiere de satul Kaloosha, in zona tribala Waziristanul de Sud, la granita cu Afganistanul.

"Explozia a zguduit toata zona", a declarat Behlool Khan, un locuitor din apropiere.

Un oficial din serviciile de securitate a declarat ca este de parere ca racheta a fost lansata de fortele americane care opereaza in Afganistan si ca locuinta vizata apartinea unui membru al tribului Pashtun, Sher Mohammad Malikkheil, cunoscut ca avand legaturi cu militantii.

"Zece persoane, majoritatea de origine araba, au fost ucise, iar alte sapte ranite", a declarat un oficial din serviciile de informatii, sub acoperirea anonimatului.

El a precizat ca nu exista informatii daca printre victime se numara vreun lider militar al talibanilor sau al-Qaida.

Un purtator de cuvant al armatei, generalul Athar Abbas, a declarat ca nu are informatii in legatura cu atacul.

Fortele americane au lansat rachete vizand militanti din Pakistan de mai multe ori in ultimii ani, iar cel mai recent atac a avut loc in 28 ianuarie, cand a fost ucis unul dintre principalii locotenenti ai lui Osama ben Laden, Abu Laith al-Libi, in Waziristanul de Nord. Racheta respectiva a fost lansata, se pare, de o drona americana.

Nici autoritatile americane, nici cele pakistaneze nu au confirmat oficial existenta unor atacuri americane pe teritoriul pakistanez, pentru ca ar putea fi considerate o incalcare a suveranitatii Islamabadului.
Pakistanul, un aliat important al Statelor Unite, in pofida opozitiei opiniei publice fata de camapania condusa de Washington impotriva al-Qaida si talibanilor, a subliniat ca nu va permite niciodata unor trupe straine sa opereze pe teritoriul sau.

Multi membri al-Qaida - inclusiv uzbeci si arabi -, dar si talibani s-au refugiat in Waziristanul de Nord si de Sud, dar si in alte zone de la granita dintre Pakistan si Afganistan, dupa ce fortele americane au indepartat regimul taliban de la Kabul, in 2001.

Din aceste sanctuare din regiunea tribala pakistaneza, talibanii au orchestrat insurgenta vizand Guvernul afgan si fortele NATO si americane care il sustin.

La randul lor, asa-numitii talibani pakistanezi desfasoara din ce in ce mai multe atacuri in orasele pakistaneze, vizand fortele de securitate si alte tinte guvernamentale.

Ayman al-Zawahiri, numarul doi in Al-Qaida, a jurat sa razbune moartea lui al-Libi. "Niciunul dintre liderii nostri nu a murit din cauze naturale, dar nici nu a existat varsare de sange fara o replica", a declarat Zawahiri intr-o inregistrare publicata miercuri pe un site islamist.

Aproximativ 13 militanti au fost ucisi in atacul de la sfarsitul lunii ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.