Premierul israelian Ariel Sharon s-a intalnit, ieri, cu presedintele american George W. Bush pentru a discuta planul de retragere a colonistilor evrei din Fasia Gaza. Seful guvernului de la Ierusalim i-a cerut liderului de la Casa Alba sa sprijine politic si financiar controversatul proiect.

Intrevederea a vut loc intr-un cadru amical - la ferma din Texas a lui Bush. Sharon viziteaza SUA pentru a 10-a oara, dar este pentru prima data cand presedintele american il primeste la el acasa. Aceasta onoare este rezervata liderilor mondiali pe care Bush ii simpatizeaza in mod deosebit.

Intalnirea dintre cei doi are loc pe fondul unor tensiuni tot mai mari in Orientul Mijlociu. Duminica, esplanada moscheilor din Ierusalim a fost teatrul unor confruntari violente intre protestatarii israelieni care se opuneau retragerii din Gaza si militantii palestinieni. In plus, soldatii evrei au ucis trei copii palestinieni care jucau fotbal in apropierea bazei lor militare. Iar islamistii palestinieni au tras obuze de mortiera asupra unor asezari civile din Gaza.

Incidentele pun in pericol armistitiul semnat pe 7 februarie intre cele doua parti, care ameninta acum cu ruperea acordului de pace. Sharon a catalogat violentele drept "o incalcare flagranta a armistitiului" si a expus problema in fata lui Bush.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.