Problema acuta a imigratiei ilegale a devenit punctul forte al campaniei electorale pentru alegerile din Marea Britanie, partidul conservator lansind o ofensiva virulenta la adresa "complezentei" cu care guvernul laburist trateaza aceasta problema. Miza este foarte mare, iar alegerea acestei teme de campanie pare sa fi atras o multime de sustinatori pentru conservatori si liderul acestora, Michael Howard.

Potrivit unor sondaje recente, citate de "Daily Telegraph", conservatorii si laburistii sint umar la umar, ambele partide fiind creditate cu 36% din sufragii, in conditiile in care pina acum conservatorii s-au aflat mereu in urma rivalilor lor. Pe al treilea loc se situeaza liberal-democratii, creditati de sondaje cu 20% din voturi.

Laburistii, acuzati ca lasa granitele libere

In programul lansat ieri pentru alegerile din 5 mai, conservatorii insista asupra proiectelor din domeniile sanatatii si educatiei, dar mai ales asupra securitatii si controlului imigratiei. "Nu ar trebui sa fie atit de dificil sa controlezi frontierele unei natiuni insulare", a persiflat liderul conservator Michael Howard, cerind "sa nu se mai abuzeze de generozitatea acestei tari".

Reactia taberei adverse nu s-a lasat asteptata. Intr-o aparenta ofensiva comuna, laburistii si liberal-democratii britanici au incercat sa ii creeze liderului conservator Michael Howard imaginea unui extremist de dreapta, care se opune imigratiei. Cele doua formatiuni politice l-au acuzat pe liderul conservator ca se foloseste de problema imigratiei pentru a aduce voturi suplimentare partidului sau.

Conservatorii resping eticheta de "rasisti"

In replica, Howard a respins ideea ca planurile sale de limitare anuala a imigrarii si de stabilire a unei cote pentru acordarea de azil imigrantilor ar fi reprezentat o masura rasista. "Nu este o masura rasista sa limitezi numarul. Este, pur si simplu, o chestie de bun-simt", a replicat el. Foarte sigur pe el, Howard a dat de inteles ca este capabil sa-l impiedice pe premierul Tony Blair sa mai cistige un al treilea mandat. Vehementa afisata de Michael Howard este oarecum ciudata, avind in vedere ca el insusi provine dintr-o familie de imigranti evrei fugiti din Romania.

El a admis faptul ca Marea Britanie a profitat din plin, atit cultural, cit si economic, de pe urma imigrantilor, dar ca actualul guvern a permis ca numarul acestora sa scape de sub control. Potrivit lui Howard, de la venirea la putere a echipei lui Tony Blair, numarul imigrantilor s-a triplat, ajungind la 150.000. "S-a abuzat de ospitalitatea poporului britanic. Este evident pentru oricine ca imigratia necontrolata a afectat serviciile publice in anumite domenii", a afirmat liderul conservator. "Daca imigrantii ilegali sint prinsi, atunci este aproape sigur ca acestia vor cere azil. Ei stiu foarte bine sa se descurce cu sistemul nostru haotic", a continuat el.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.