UE apreciaza ca doar sase state membre se vor conforma termenului stabilit de SUA pentru eliberarea pasapoartelor biometrice, astfel incat cetatenii europeni ar putea avea, in premiera, nevoie de viza de intrare pe teritoriul american. Termenul-limita de 26 octombrie, stabilit in cadrul programului Visa Waiver, care decide ce cetateni pot intra pe teritoriul Statelor Unite fara viza, probabil nu va fi extins, a declarat James Sensenbrenner, presedintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentantilor, intr-o scrisoare trimisa liderilor europeni.

"Sugerez Comisiei Europene sa nu ia in considerare o eventuala prelungire a termenului-limita", a subliniat Sensenbrenner. Republicanul de Wisconsin a tinut sa precizeze ca termenul-limita a fost amanat deja un an, iar congresmenii sunt preocupati de securitatea frontierelor, astfel incat stabilirea unei alte date este improbabila.

UE cere amanarea

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, i-a scris lui Sensenbrenner luna trecuta, solicitandu-i amanarea pana la 28 august 2006 a termenului-limita. El a precizat ca doar sase dintre cele 25 de state membre vor reusi sa elibereze pasapoarte biometrice pana in octombrie: Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Luxemburg si Suedia. "Este necesara o noua amanare", a apreciat Rick Webster, directorul Asociatiei americane pentru Industria Turismului. "In pofida eforturilor, nici Marea Britanie si nici Japonia - principalele doua tari ca numar de turisti in Statele Unite, nu se vor incadra in acest termen", a continuat Webster.

Sansa romanilor

In ceea ce priveste Romania, sansa de a scapa de vize este sa fie luata la pachet cu alte tari, mentioneaza cotidianul Banii Nostri. Intalnirea presedintelui Basescu de la Casa Alba este, din acest punct de vedere, un succes: desi nu suntem inca bine pregatiti, am fost inclusi, alaturi de Polonia, Slovacia sau Cehia, pe lista tarilor care se pregatesc sa intre in asa numitul Visa Waiver Program (VWP) - club in care se gasesc in prezent 27 de state ai caror cetateni au dreptul de a intra, pentru 90 de zile, in SUA, in scop turistic sau de business.

Toate cele 27 de tari incluse in Visa Waiver Program au pasapoarte care contin datele biografice ale titularului incapsulate intr-un cod de cifre si litere. Aceste date sunt descifrate de un "reader-machine" care afiseaza toate detaliile legate de posesorul pasaportului. In acest sens, Romania se pregateste sa schimbe actualele pasapoarte cu unele cu un continut sporit de siguranta.

Oficialii Directiei Pasapoarte intentioneaza sa puna in circulatie in perioada urmatoare documente de calatorie de ultima generatie, asemanatoare cu cele ale cetatenilor americani. Acestea vor contine date biometrice - amprenta digitala si cea a irisului - si vor fi valabile 10 ani. Aceste pasapoarte costa dublu fata de cele clasice, a caror realizare costa aproximativ de 20 de euro. Romania ar putea sa arda etapele, spre deosebire de multe din cele 27 de tari care nu au trecut inca la pasapoarte biometrice.

Conditia ca persoanele care intra in SUA sa posede pasapoarte biometrice a fost pusa dupa atentatele de la 11 septembrie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.