Robert Amsterdam, unul dintre avocatii fostului presedinte al gigantului industriei petroliere rusesti Iukos Mihail Hodorkovski, l-a acuzat pe cancelarul german Gerhard Schrdder ca a fost un "complice al Kremlinului" in afacerea Iukos, transmite AFP. "Din pozitia de complice al Kremlinului, cancelarul german a colaborat la un furt comis de statul rus", a afirmat Robert Amsterdam, intr-un interviu acordat, la Moscova, cotidianului "Berliner Zeitung". Guvernul german a dat dovada de oportunism sustinand firmele germane in tentativa lor de "a obtine un beneficiu comercial plecand de la o tranzactie ilegala", a adaugat Amsterdam, subliniind ca vorbeste in numele sau, si nu in al lui Hodorkovski.

Raspunsul autoritatilor de la Berlin a venit imediat. Unul dintre purtatorii de cuvant ai guvernului german, Thomas Steg, a respins categoric, ieri, acuzatiile lui Amsterdam, afirmand ca ele sunt "lipsite de consistenta, absurde si obscure".
In trecut, avocatul lui Hodorkovski, Robert Amsterdam, i-a mai cerut lui Schrdder sa "deschida ochii" in ceea ce priveste Rusia lui Putin si a acuzat doua banci germane (Deutsche Bank si Dresdner Kleinwort Wassertein - DKW) de participare la distrugerea Iukos. DKW a fost mandatata de autoritatile ruse sa estimeze valoarea principalei filiale Iukos, Iuganskneftegaz, care a "cazut" in mainile Kremlinului, in urma unei controversate vanzari de actiuni.

De asemenea, DKW a luat parte, alaturi de Deutsche Bank, la proiectul de imprumut-record, de 10 miliarde de euro, care a permis Gazprom (gigant petrolier rus sub controlul Kremlinului) sa participe la aceasta licitatie si sa achizitioneze o parte din activele Iukos.
Pe de alta parte, ancheta afacerii Hodorkovski a luat sfarsit ieri. Acuzatul a denuntat un proces aranjat de o "birocratie criminala". Iar verdictul final este asteptat pe 27 aprilie.

Cooperare economica Rusia-Germania

Parca pentru a da apa la moara acuzatiilor formulate de Robert Amsterdam, ieri, la Hanovra, cancelarul german, Gerhard Schrdder, si presedintele rus, Vladimir Putin, au semnat o declaratie comuna in care isi exprima vointa de a spori cooperarea economica intre cele doua tari. Printre acordurile in materie figureaza participarea unor firme germane la exploatarea gazelor naturale din Marea Baltica si la construirea unui oleoduct care va traversa zona.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.