Sindicalistii cred ca principiile pietei libere din UE le afecteaza drepturile.

Sindicalistii si europarlamentarii socialisti au sarit in apararea „modelului social“ al UE, amenintat de doua decizii recente ale Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg (CEJ), care sustin libera circulatie a serviciilor, scrie „EUObserver“. Intr-o dezbatere organizata marti la Parlamentul European, Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC) a subliniat ca deciziile limiteaza dreptul fundamental la greva al muncitorilor si incurajeaza dumpingul salarial. Practic, sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca locurile de munca, veniturile angajatilor din vechile state membre si protectia muncitorilor europeni, in general, sunt amenintate de salariile mici ale muncitorilor est-europeni, mult sub media UE.

Dreptul la greva, limitat

Unul dintre cazurile discutate vizeaza disputa dintre sindicatele suedeze si compania letona „Laval“, care a detasat pe un santier de constructii din Vaxholm, Suedia, mana de munca ieftina, din Letonia. Compania „Laval“ a refuzat sa-si supuna angajatii letoni conventiei colective din Suedia, care stabilea conditiile de munca si salariile minime, iar sindicatele suedeze au protestat, blocand santierul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.