Argentina si Brazilia au un proiect comun de construire a unui submarin cu propulsie nucleara, a anuntat recent, la Buenos Aires, ministrul brazilian al Apararii Nelson Jobim, dupa discutii cu omologul argentinian, Nilda Garre, si cu cei trei comandanti militari argentinieni.

“Am cazut de acord sa construim o intreprindere binationala care sa produca reactorul compact de propulsie al submarinului“, a explicat Jobim. In acest proiect argentinienii vor contribui cu experienta lor nucleara, iar brazilienii vor pune combustibilul si partea nenucleara a vehiculului, bazat pe tehnologie franceza.

“Am stabilit cu presedintele Nicolas Sarkozy alianta strategica si am cazut de acord sa creem conditiile pentru o societate binationala, destinata sa fabrice in Brazilia partea nenucleara a submarinului“, a mai spus Jobim.

Cooptarea in proiect a Argentinei a fost anuntata cu prilejul vizitei oficiale de doua zile in Argentina a presedintelui brazilian Lula da Silva. Argentina dispune de un prototip de propulsor Carem, dezvoltat de intreprinderea de stat Invap, producator de reactoare nucleare pentru cercetare si materiale de uz medical sau industrial. “Aceasta tehnologie ne va permite sa construim centrale electrice cu capacitate mare pentru aprovizionarea marilor orase“, a spus minidstrul brazilian.

Presedintii Lula da Silva si Cristina Kirchner au anuntat, totodata, crearea unei intreprinderi binationale pentru imbogatirea uraniului in scopuri pasnice, precum si un proiect de dezvoltare a unui generator nuclearo-electric. In fine, Jobim a dezvaluit ca Brazilia a propus Argentinei constituirea unui “Consiliu de Securitate al Americii de Sud”, pentru centralizarea in regiune a productiei, a capacitatii si consumului in domeniul Apararii.

Ministrul brazilian a anuntat ca, pana in luna mai, va vizita tarile din zona pentru a promova propunerea respectiva, viitoarea vizita fiind programata la Caracas (Venezuela), la incepuul lunii aprilie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.