Dimitri Medvedev impreuna cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au facut luni o vizita-fulger la Belgrad si Budapesta, avand ca principal scop proiectul South Stream.

Potrivit Romania Libera, ieri, la Belgrad a fost semnat un memorandum ce prevede toate etapele constructiei si darii in exploatare de catre compania rusa Gazprom a segmentului de 400 km din gazoductul South Stream de pe teritoriul Serbiei. Memorandumul mai prevede si finalizarea depozitului subteran de gaze "Banatski Dvor" de langa Novi Sad si achizitionarea pachetului de control de 51 la suta din actiuni al principalei companii petroliere a Serbiei, NIS, de catre Gazprom.

Vizita a fost precedata de un schimb dur de replici intre diplomatia americana si cea rusa. „Sprijinirea taberei albaneze din Kosovo, nerespectarea legii in favoarea avantajelor politice, indiferenta fata de soarta a 100.000 de sirbi care traiesc practic intr-un ghetou in plin secol XXI nu sint altceva decit cinism”, a replicat diplomatia rusa la acuzele adresate de SUA, potrivit carora Moscova intretine deliberat tensiunile din Kosovo, relateaza Cotidianul.

La rindul sau, premierul sirb Vojislav Kostunita a cerut duminica SUA sa „anuleze” recunoasterea independentei Kosovo, avertizind ca actuala criza din Kosovo „va ameninta pacea si stabilitatea nu doar in Balcani”.

Potrivit BBC, Medvedev a declarat ca Moscovo nu si-a schimbat parerea cu privire la independenta provinciei Kossovo.

"Am subliniat ca declararea independentei Kosovo creaza o situatie complicata in provincie si in sud-estul Europei si va avea consecinte negative in toate regiunile unde exista chestiuni legate de independenta."

La randul sau, premierul Voislav Kostunita a declarat ca secesiunea Kosovo va continua sa destabilizeze regiunea si sa afecteze relatiile Serbiei cu orice tara care recunoaste independenta provinciei.

"Sunt convins ca nu va fi stabilitate in regiune si in lume pana cand aceasta decizie nu este anulata. si vreau sa adaug ca nu vom normaliza relatiile cu nici o tara care sustine acest act unilateral, pana cand aceasta decizie unilaterala privind independenta Kosovo nu va fi anulata", a spus domnul Kostunita.

Ambasadorul Rusiei in Serbia, Aleksandr Alekseev, a declarat pentru presa rusa ca cele doua tari urmeaza "sa-si potriveasca acele ceasornicului" si sa puna la punct o abordare comuna pe mai departe in problema Kosovo, informeaza Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.