Asociatia medicilor din Marea Britanie afirma ca tara are o mare problema: abuzul de alcool.

Intr-un raport dat publicitatii, asociatia cere guvernului britanic sa majoreze taxele la alcool si sa puna capat preturilor promotionale la alcool, pe care le considera iresponsabile.

Marea Britanie nu e nici pe departe tara cu cel mai mare consum de alcool in lume. Dar numarul tot mai mare de persoane care beau repede si excesiv de mult ingrijoreaza medicii.

Potrivit raportului publicat de asociatia medicilor, Marea Britanie este una dintre tarile europene cu cea mai mare rata de abuzuri alcoolice de acest gen.

Presedintele asociatiei, Hamish Meldrum, spune ca dincolo de impactul social al consumului excesiv de alcool, cum ar fi atacurile violente sau condusul masinilor sub influenta alcoolului, exista dovezi ca fenomenul afecteaza serios sanatatea natiunii britanice.

"Sunt lucruri pe care expertii in problemele ficatului, creierului sau inimii le vedeau probabil la barbati de 50-60 de ani."

"Acum le vad la oameni in varsta de 20 de ani, mai ales la femei, la tinere. Se intrevad semnele bolilor fatale cauzate de consumul de alcool", spune Hamish Meldrum.

Discutiile continue care au loc in Marea Britanie pe tema excesului de alcool au fost alimentate si de temerile ca acest fenomen determina cresterea numarului de incidente violente de strada.

Mai multe persoane au fost omorate in bataie in ultimele luni de grupuri de tineri. Se crede ca a fost vorba de atacuri neprovocate. Dar tinerii bausera alcool in cantitati mari.

Raportul asociatiei medicilor din Marea Britanie nu face referire la legatura dintre alcool si violenta dar cere guvernului sa majoreze taxele la alcool si sa impiedice supermaketurile sa vanda alcool la preturi mai mici decat atunci cand e cumparat en gros.

In Franta, de pilda, e ilegal ca bauturile alcoolice sa fie vandute la un pret mai mic decat cel en gros.

Iar Don Shenke de la o organizatie care se ocupa de problemele rezultate din consumul de alcool subscrie cererii adresata guvernului de asociatia medicilor.

"Acum au ocazia sa puna capat vanzarii de alcool la pret asa mic. Am vazut cum 22 de copii ajung zilnic in spital din cauza abuzului de alcool", spune Don Shenke.

"Nu e, deci, nici o indoiala ca avem o mare problema in aceasta tara din cauza consumului excesiv de alcool. Iar supermarketurile au datoria de a vinde alcool in mod responsabil."

"Ce fac acum, cand afiseaza mormane de cutii cu alcool la intrarea in magazin, cu preturi ridicole, este iresponsabil."

"Iar oamenii trebuie sa fie si ei constienti ca atunci cand cumpara alcool nu e ca atunci cand cumpara lapte sau o cutie de fasole."

Unul dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din Marea Britanie, Tesco, a precizat ca doreste sa colaboreze cu guvernul pentru adoptarea de legi care sa scumpeasca alcoolul.

Fara legislatie, spun reprezentantii companiei, pretul nu poate fi majorat la toate supermarketurile fiindca astfel ar fi incalcata legislatia europeana privind competitia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.