Roboti zburatori, plini de senzori, vehicule de lupta comandate printr-o simpla atingere a touchscreen-ului, avioane de transport si soldati.

Toate acestea legate intr-o mare retea informatica. Nu este un scenariu SF, este realitate. Armata SUA crede ca tehnologia poate sa simplifice razboaiele si, in consecinta, a alocat fonduri importante pentru programul "Future Combat Systems" (Sistemele de Lupta ale Viitorului). Potrivit ISN Security Watch, US Army (Fortele Terestre ale SUA) si-a facut cererea pentru bugetul pe anul fiscal 2009 si a elaborat noul sau manual pentru operatiunile de teren. Acesta din urma s-a remarcat prin noutatea abordarii modalitatii in care natura conflictului s-ar putea schimba in urmatorii 10-15 ani. Manualul descrie SUA intr-o era a "conflictului persistent", in care soldatii americani vor trebui sa actioneze adeseori in randul unor civili refractari, in medii instabile. Bugetul solicitat a luat in considerare aceste vederi, intr-o oarecare masura, cerand o crestere a fortelor americane terestre in urmatorii cinci ani.
Uniti prin computere

"Future Combat Systems" (FCS), asa cum este proiectat de catre armata SUA, promoveaza un nou mod de lupta, care leaga oameni, platforme, arme si senzori - intr-un asa-zis sistem al sistemelor. Un alt aspect important legat de FCS este constituit de crearea unor vehicule terestre mai usoare si mai facil manevrabile. Datele furnizate de reteaua informationala FCS, spune teoria, ar oferi o mai buna viteza de reactie fata de diverse situatii, permitand folosirea unor vehicule mai usoare si mai rapide, care ar putea sa scape cu mai multa usurinta de inamici si sa-i pastreze pe acestia in defensiva.

Cat de folositor este sistemul FCS? In momentul de fata, subiectul este abordat la un nivel de baza. Initiatorii propunerii pentru FCS subliniaza "succesul fara precedent" cu care fortele SUA "au zdrobit armata irakiana si l-au dat jos pe Saddam Hussein", potrivit unei lucrari publicate de Fundatia Heritage. In pofida faptului ca FCS nu a fost inca folosit, fortele SUA au fost echipate cu predecesori ai vehiculelorsi si stemelor planuite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.