Premierul polonez, Donald Tusk, s-a declarat duminica pregatit sa poarte "negocieri ferme" cu Wahingtonul in legatura cu amplasarea in Polonia a elementelor scutului american antiracheta.

Negocierile urmeaza sa fie reluate joi la Varsovia, iar o vizita a lui Tusk la Washington este programata la 10 martie, informeaza NewsIn. "Nu am ascuns niciodata faptul ca vreau sa port negocieri ferme cu americanii, care sunt aliatii nostri cei mai apropiati", a declarat Tusk intr-un interviu televizat, cu ocazia marcarii a 100 de zile de guvernare liberala.

Premierul polonez a spus ca va fi favorabil proiectului american "daca scutul este insotit de o modernizare a armatei poloneze si daca ne vom simti si mai in siguranta in aceasta parte a lumii".

Varsovia negociaza in pararel pentru un acord politic de aparare intre Statele Unite si Polonia si pentru a obtine sustinerea americanilor in vederea modernizarii armatei poloneze.

La inceputul lunii februarie, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat ca a obtinut de la Statele Unite "un acord de principiu" cu privire la solicitarile poloneze, dar a avertizat ca negocierile vor fi de lunga durata.

Washingtonul intentioneaza sa amplaseze pana in 2012 zece interceptoare de rachete in Polonia si un radar in Cehia, pentru a contracara o eventuala amenintare provenita din Iran la adresa teritoriului american. Rusia si-a exprimat opozitia ferma fata de proiect, criticand intentia americanilor de a desfasura instalatii militare in regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.