Numirea lui Raul Castro la presedintia Cubei lasa sa se intrevada "o potentiala schimbare" pentru aceasta tara, a declarat duminica responsabilul Departamentului de Stat pentru America Latina, Tom Shannon.

"In Cuba exista o posibilitate si un potential de schimbare, dar ea trebui sa vina din interior", a spus Shannon, in prima reactie oficiala a Statelor Unite la numirea lui Raul, informeaza NewsIn.

De asemenea, Shannon a declarat ca prima "schimbare a liderului politic" al Cubei in aproape jumatate de secol este un lucru "semnificativ".

Raul Castro, in varsta de 76 de ani, care asigura interimatul de 19 luni, a preluiat duminica presedintia Cubei, fiind ales de Adunare pentru un mandat de cinci ani.

"Cerem guvernului cubanez sa inceapa un proces de schimbare democratica pasnica, eliberand toti prizonierii politici, respectand drepturile omului si incadrandu-se pe calea alegerilor libere si corecte", a declarat secretarul de stat american Condoleezza Rice, inainte de numirea lui Raul.

Potrivit lui Carmen Diana Deere, directoarea centrului de studii latino-americane de la Universitatea Florida, Raul Castro este supus "unor presiuni majore pentru a continua aceeasi politica". In plus "daca se fac progrese in materie de drepturile omului si se aplica reforme economice, aceste lucruri ar putea dinamiza relatiile dintre Cuba si Statele Unite", a adaugat ea. "Majoritatea oamenilor vad o schimbare minora, dar cred ca Raul este subestimat", a declarat un expert de la Universitatea Miami. "Raul se gandeste sa faca schimbari pe care Fidel Castro nu le-ar fi intreprins niciodata. Cred ca va schimba echipa, va pune tineri in posturile de mare importanta din guvern, din cauza deziluziilor provocate de metodele de guvernare ale lui Fidel Castro in ceea ce-i priveste pe tinerii cubanezi", a explicat el.

"Nu va face aceste lucruri imediat, cred ca va infiinta un post de premier, care-i va reveni lui Carlos Lage", a declarat expertul. Lage a ocupat pana acum functia de "secretar al Comitetului executiv al Consiliului de ministri", fiind premier de facto.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.