Candidatul comunist Demetris Christofias a castigat duminica alegerile prezidentiale din Cipru si a promis lansarea unei noi campanii pentru reunificarea insulei.

Pe strazile din Nicosia "concerte" de claxoane au salutat victoria comunistului, care devine al saselea presedinte al fostei colonii britanice, independenta din 1960, la o saptamana de la infrangerea presedintelui in exercitiu Tassos Papadopoulos. Mandatul acestui veteran al politicii, de neclintit in dosarul cipriot, a fost marcat de aderarea Ciprului la UE in 2004 si adoptarea monedei euro la 1 ianuarie.

La sediul Akel, sustinatorii au sarbatorit agitand steaguri cipriote, dar si drapelele rosii ale partidului si portrete cu Che Guevara. "Intind mana prieteniei si coperarii cipriotilor turci si liderilor lor. Ii chem sa lucreze cu noi pentru binele poporului, in pace", a spus noul presedinte. "Doresc sa-i multumesc liderului cipriot turc Mehmet Ali Talat, care m-a sunat sa ma felicite", a adaugat el, dupa ce un consilier a declarat, fara sa precizeze data, ca cei doi se vor intalni.

"Preconizam o cooperare productiva in beneficiul celor doua comunitati, in vedrerea unei solutii viabile si corecte in problema cipriota", a declarat Christofias. Presedinte al Parlamentrului, sustinut de social-democrati si partidul Diko de centru-dreapta al lui Papadopoulos, el si-a devansat rivalul cu peste 33.000 de voturi. Primul lider al comunistilor candidat la alegeri prezidentiale, el devine singurul sef de stat comunist din UE.

Partidul Akel este eurosceptic, putin favorabil liberului-schimb sau globalizarii, dar liderul sau a negat ca ar fi antieuropean sau ca ar intentiona sa nationalizeze economia.

Kasoulides si-a recunoscut infrangeerea. "Il felicit pe Christofias si il asigur ca voi fi alaturi de el in eforturile de rezolvare a problemei cipriote", a declarat el. Kasoulides, sustinut de principalul partid de dreapta, Disy, a primit si sustinerea Bisericii Ortodoxe a Ciprului si s-a bazat in campanie pe experienta sa de eurodeputat si bunele relatii cu capitalele europene.

Ciprul este divizat de la invazia turca din 1974, declansata in replica la o lovitura de stat a nationalistilor ciprioti greci care doreau unificarea insulei cu Grecia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.