In timpul confruntarilor din nordul Irakului, gherilele PKK au reusit sa doboare un elicopter al armatei turce.

Ahmed Danees, responsabil cu relatiile internationale al Partidului Muncitorilor din Pakistan (PKK), a anuntat ieri ca rebelii PKK au au doborit un elicopter al armatei turce, implicat in ofensiva lansata de aceasta impotriva militantilor kurzi. Luptatorii nostri au doborit un elicopter Cobra“, a declarat Ahmed Danees, potrivit Cotidianul.

De asemenea, Danees a anuntat ca PKK ar fi ucis 22 de militari turci de la inceperea ofensivei turce in zona Kurdistanului irakian, adaugand ca militarii sai au recuperat 15 cadavre si precizand ca va anunta, in scurt timp, numele lor, relateaza EVZ.

Informatia a fost dezmintita de Statul Major General al armatei turce care a declarat ca numai sapte militari au fost ucisi de la inceputul ofensivei in regiunea kurda cu larga autonomie din nordul Irakului.

Cotidianul adauga ca administratia kurda a regiunii a atras atentia Ankarei ca va raspunde in forta daca civilii din regiune vor avea de suferit: „Fortele de securitate kurde Peshmerga sint in stare de alerta si se vor apara daca fortele turce vor lansa incursiuni in regiuni aflate sub controlul guvernului regional kurd“, a declarat Jabbar Yawar, purtator de cuvint al trupelor Peshmerga.

Unul dintre comandantii PKK din Irak a cerut insa tuturor kurzilor din orasele turce sa se ridice impotriva statului: „In marile orase, tinerii kurzi trebuie sa ofere raspunsul lor operatiunilor militare. Gherilele kurde nu sint formate doar din 7.000 sau 10.000 de luptatori, ci din sute de mii. Sint peste tot... in toate orasele kurde“, a declarat Barhoz Erdal.

Potrivit Adevarul, secretarul de stat pentru aparare al SUA, Robert Gates, a indemnat Turcia sa scurteze pe cat posibil operatiunea in nordul Irakului si sa incerce o reconciliere cu minoritatea kurda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.