Trupele Nato din misiunea KFOR au inchis granitele de nord ale Kosovo dupa ce sute de protestatari sarbi au distrus posturile vamale si de politie la doua treceri de frontiera.

Protestatarii au sosit in convoaie de masini, intr-o actiune care, potrivit corespondentului BBC, pare a fi fost planificata si coordonata.

Personalul de frontiera a fost fortat sa se retraga si au intervenit trupele KFOR: soldati americani au blocat trecerea spre Serbia, iar trupe franceze si estoniene au blocat trecerea spre Muntenegru.

Un purtator de cuvant al KFOR, Bertrand Bonneau, a declarat ca trupele nu vor permite periclitarea securitatii in zona.

"Doua posturi de frontiera au fost incediate de grupuri de sarbi la granitele de nord si nord-vest ale Kosovo. Situatia este de neacceptat", a spus Bertrand Bonneau

"Pana acum oamenii si-au manifestat bucuria cu maturitate, iar acum o minoritate a comunitatii sarbe a trecut la actiuni care nu pot fi tolerate si vom reactiona ferm pentru a restabili siguranta in zona", a spus purtatorul de cuvant KFOR.

Dupa cum transmite corespondentul BBC, inchiderea granitelor din nord, anuntata deocamdata de KFOR pentru 24 de ore, ii va infuria atat pe sarbii din Kosovo cat si guvernul de la Belgrad, deoarece izoleaza de Serbia nordul kosovar, cu majoritate sarbeasca.

O parte din personalul ONU si prima echipa a misiunii europene in Kosovo au fost retrase deja din zona, din motive de securitate.

La Washington, purtatorul de cuvant al departamentului de stat, Sean McCormack a declarat ca Statele Unite fac apel la toti cei din regiune sa se abtina de la violenta.

"Urmarim situatia cu atentie si facem apel la toti cei din regiune, in Kosovo, ca si in regiunea balcanilor in general, sa indemne populatia sa se abtina de la violenta, fiindca nu ar rezolva nimic, si sa colaboreze pentru un viitor mai bun in Kosovo, in Serbia ca si in celelalte state din regiune", a spus purtatorul de cuvant american.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.