Revista "Foreign Policy" a realizat o lista a statelor dezvoltate care au portile deschise pentru strainii care cauta de lucru si o politica ce favorizeaza integrarea nou-sositilor.

Peste tot in lumea dezvoltata, tarile isi intaresc securitatea la granite, construiesc garduri si impun cerinte din ce in ce mai severe pentru obtinerea cetateniei. Mai exista totusi cateva locuri in lume care par dornice sa spuna: "Da-ti-ne noua masele de oameni care va prisosesc". (Foreign Policy)

Irlanda

De unde vin ­imigrantii: Africa, Sudul Asiei, Europa de Est
Procentul din totalul populatiei: 14%

De ce sunt bine primiti:
Exista destule resurse pentru toata lumea. Sursa de imigranti in secolele XIX si XX, "Tigrul celtic" a cunoscut o explozie economica in ultimul deceniu. Prosperitatea o face acum o destinatie atractiva. Irlanda este, de asemenea, o tara unica in lume in ceea ce priveste drepturile acordate celor care nu detin cetatenia: dreptul de vot, dreptul de angajare in politie si dreptul de a candida pentru administratia locala. in suburbia Portlaoise din Dublin, vara trecuta, nigerianul Rotimi Adebari a devenit primul primar negru din Irlanda. Reactiile ostile au fost minime, iar in Irlanda nu exista partidele nationaliste de extrema-dreapta, care se intalnesc adesea in restul tarilor europene.

Spania

De unde vin ­imigrantii: Nordul Africii, America Latina
Procentul din totalul populatiei: 11%

De ce sunt bine primiti:
Multumita cresterii economice. Dupa decenii de insucces, Spania este acum una dintre cele mai performante economii ale Europei, datorita si politicii de "usa deschisa" pentru imigranti. Spania a absorbit peste 3 milioane de imigranti. Multi sunt atrasi de sectorul constructiilor, iar joburile din servicii si agricultura, remunerate la minimum, sunt din ce in ce mai mult ocupate de imigranti. in ciuda temerilor provocate de atentatele din 2004 de la Madrid, puse la cale de cetateni marocani, Spania tine usile deschise si a acordat o amnistiere generala a imigrantilor ilegali in 2005. Organizatia "Human Rights Watch" a criticat insa guvernul spaniol pentru raul tratament aplicat copiilor africani la centrele de detentie din Insulele Canare.

Canada

De unde vin ­imigrantii: Estul Asiei, Sudul Asiei
Imigrantii, ca procent din totalul populatiei: 19%
De ce sunt bine primiti:

tara duce lipsa de muncitori. Ministrul de finante al Canadei a declarat recent ca lipsa populatiei si a fortei de munca sunt cele mai presante probleme economice ale tarii. Unul din sapte canadieni este acum de varsta a treia, iar rata de fertilitate a tarii este sub nivelul de inlocuire a populatiei. Parlamentarii de la Ottawa iau in calcul imbunatatirea legilor imigratiei, care sunt deja printre cele mai liberale din lume. Canada a acceptat circa 200.000 de imigranti anual in ultimii 10 ani. tara este cunoscuta si pentru politica deschisa solicitantilor de azil.

Israel

De unde vin ­imigrantii: America de Nord, fosta URSS
Procentul din totalul populatiei: 40%

De ce sunt bine primiti:
Israel vrea sa ramana un stat evreu. Yaser Arafat a avut dreptate cand a spus ca cea mai buna arma a palestinienilor este uterul. in Fasia Gaza, de exemplu, populatia are una dintre cele mai rapide cresteri inregistrate in lume. intre timp, rata natalitatii populatiei evreiesti din Israel stagneaza, si din ce in ce mai multi tineri israelieni aleg calea emigrarii, din cauza violentelor. Organizatiile iudaice incearca sa atraga evreii din intreaga lume catre "Pamantul Sfant", oferind alocatii de 3.000 pana la 10.000 de dolari ca stimulent. Potrivit legii israeliene, evreilor li se acorda automat cetatenia. Multi dintre cei nou-sositi sunt din fostul bloc sovietic. Anul 2006 a cunoscut prima crestere a imigrarii din SUA, dupa o perioada lunga.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.