Grupul american de analiza Stratfor atrage atentia ca „precedentul" kosovar va incuraja miscarea transnationala a maghiarilor din Europa de Est

Stratfor este un prestigios centru international de analiza si prognoza, infiintat in 1996 in Austin (Texas) de George Friedman. Expertii de aici furnizeaza expertiza unor mari companii, diverselor trusturi multinationale de presa si chiar administratiei SUA.

Problema Kosovo, care dezbina in prezent Uniunea Europeana, poate declansa nu numai o miscare natio­nalista in Ungaria, ci si o mis­care transnationala a maghiarilor din Europa de Est. Este concluzia la care a ajuns grupul Stratfor intr-o analiza data publicitatii dupa aparitia noului stat kosovar. Analiza invoca drept argument reactia ma­ghiarilor din Romania, Slovacia si Serbia fata de decla­ratia de independenta a Kosovo.

Kosovarii au primit sprijin politic din SUA. Analistii americani sunt insa mai retinuti
Kosovarii au primit sprijin politic din SUA. Analistii ...
Stratfor aminteste ca, desi mai multe state europene precum Italia sau Franta sprijina declaratia de independenta din 17 februarie, alte state est-europene o resping. Motivul: independenta Kosovo poate determina alte regiuni secesioniste sa-si intensifice presiunile pentru autonomie sau independenta. „Daca independenta Kosovo a dovedit ceva, atunci a dovedit ca frontierele Europei nu sunt atat de clare pe cat ar fi dorit Uniunea Europeana sa creada comunitatea internationala", comenteaza sursa citata.

Serbia mai are o problema: Voivodina

"Nenumarate regiuni secesioniste s-au sesizat imediat dupa ce Kosovo si-a declarat independenta, iar unul dintre posibilele puncte fierbinti poate fi gasit in randul comunitatilor maghiare din Europa de Est", scrie Stratfor. Dupa dezmembrarea uniunii cu Muntenegru in 2006 si dupa confruntarea din prezent cu puterile lumii in problema Kosovo, Serbia mai are o regiune ce ar putea face presiuni pentru propria independenta.

Circa 350.000 de maghiari traiesc in Voivodina, iar guvernul ungar a sprijinit aceasta regiune si miscarile ei pe scena politica din Serbia. La recentele alegeri prezidentiale din aceasta tara, presedintele Boris Tadici a promis un nou dialog cu miscarea pentru autonomia maghiarilor, dar a renuntat la oferta dupa realegerea in functie.

Slovacia, Romania si ruinele Ungariei Mari

Slovacia, aminteste Stratfor, care gazduieste numeroase enclave maghiare chiar la frontiera cu Ungaria, este unul dintre statele care au respins constant ideea de independenta a Kosovo. in aceste enclave au existat, deja, demonstratii pentru autonomie, in conditiile in care etnicii maghiari reprezinta circa 10% din populatia Slovaciei. Pe de alta parte, Stratfor noteaza ca guvernul Romaniei a respins, la randul sau, independenta Kosovo.

Etnicii maghiari din Romania, care reprezinta potrivit cifrelor oficiale circa 7% din populatia tarii, au sarbatorit prin manifestatii de strada independenta Kosovo. Stratfor aminteste si de declaratia liderilor UDMR care au afirmat ca vor folosi precedentul Kosovo pentru a cere autonomie teritoriala in Mures, Harghita si Covasna, unde etnicii maghiari sunt majoritari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.