Colosul energetic rus a marcat, zilele acestea, o serie de victorii care vin sa ii completeze planurile de a deveni cel dintai producator si exportator de resurse energetice pe plan mondial.
Cel mai important pas a fost facut marti seara, cand delegatia rusa a reusit sa convinga Iranul sa permita intrarea Gazpromului in cel mai mare proiect energetic iranian: South Pars (respectiv cel mai mare zacamant gazifer din lume). La proiect isi anuntasera initial participarea francezii de la Total, insa din cauza problemelor de ordin financiar, iranienii au anuntat ca vor exploata zacamantul impreuna cu rusii. Potrivit AFP, anuntul a fost facut de ministrul iranian al Petrolului, Gholam Hossein Nozari.

Acordul, desi controversat pe plan international (Iranul este supus sanctiunilor), convine, bineinteles, ambelor parti: Iranul (care detine locul doi pe plan mondial la resursele de gaze) nu are infrastructura si mijloacele financiare pentru a exploata zacamintele, in timp ce Rusia are aceste mijloace si se poate folosi de ele pentru a extrage gaze naturale pe care sa le vanda apoi mai scump. In plus, unele studii arata ca Rusia (primul producator de gaz natural din lume), la ritmul in care exporta, ar mai avea gaze naturale in propriile zacaminte doar pentru inca sapte ani. Studiile, mentionate de Kommersant, ar explica de ce Kremlinul ii obliga pe consumatorii rusi sa reduca consumul de gaze in favoarea celui de carbune.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.