Serbia pregateste o mare manifestatie la Belgrad, joi, pentru a condamna independenta Kosovo.

Liderii sarbi s-au aratat preocupati ca manifestatia, pe care o doresc cea mai mare din istoria recenta a Serbiei, sa fie pasnica, pentru a demonstra fara violenta ca un popor unit respinge independenta Kosovo, leaganul istoriei si culturii sale, anunta NewsIn.

Mai multe sute de mii de persoane sunt asteptate sa se adune joi la pranz in centrul Belgradului, in fata Parlamentului, unde miercuri se finaliza instalarea estradei de pe care liderii sarbi se vor adresa multimii.

"Nu trebuie sa existe violente si nu trebuie puse in pericol vieti. Singurele argumente care ne dau dreptul sa ne aparam Kosovo sunt pacea si actiunile rezonabile", a subliniat presedintele Boris Tadici cu o zi inainte de manifestatie.

Tensiunea s-a intensificat in nordul Kosovo, unde sarbii sunt majoritari, cand peste o mie dintre ei, sustinuti de compatrioti din Serbia, au incendiat doua posturi de frontiera pe care forta NATO, KFOR, a decis sa le inchida.

Circa 40.000 de sarbi locuiesc in partea de nord a Kosovo, dintr-un total de 120.000 care au mai ramas in provincie, fata de doua milioane de albanezi.

Respingand independenta proclamata de liderii kosovari albanezi, ei nu recunosc institutiile noului stat si pastreaza reltii stranse cu Belgradul la nivel politic si economic.

Prezenta puternica a simbolurilor si institutiilor sarbe in nord ar putea conduce in cele din urma, la o sciziune de facto a Kosovo.

Premierul kosovar Hashim Thaci a incercat la randul sau sa minimalizeze ceea ce s-a intamplat, calificand incidentele drept izolate.

In timp ce Belgradul considera in continuare Kosovo drept provincia sa, dupa ce a anulat simbolic independenta acesteia, mai multi ministri sarbi sunt asteptati miercuri in nordul noului stat.

Independenta kosovara, deja recunoscuta de numeroase tari, a creat tensiuni in relatiile dintre Rusia, care sustine Serbia, si Uniunea Europeana, care va trimite in Kosovo o misiune de justitie si politie pentru a-l asista in primii sai pasi de stat suveran.

Serbia si-a rechemat deja pentru consultari ambasadorii din tarile care au recunoscut independenta Kosovo si in primul rand pe acela de la Washington. Insa din dorinta de a nu deteriora situatia, Statele Unite au anuntat ca nu au intentia de a-si rechema ambasadorul de la Belgrad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.