La Spitalul Tiantan Puhua din Beijing, la clinica de neurologie, se folosesc injectii cu celule stem pentru tratarea paraliziilor generate de boli ale coloanei vertebrale sau cerebrale

Suntem pe cale sa devenim supraoameni, o specie ameliorata? Tinerete fara batranete, cunoscuta poveste a copilariei noastre, devine incet-incet un vis posibil cu ajutorul ingineriei genetice, o data cu descoperirea celulelor stem, cercetatorii pregatind etapele spre omul perfect.

Cultivarea de organe in laboratoare pentru transplant si regenerarea membrelor amputate sunt inca de domeniul SF, dar o descoperire majora legata de celulele susa a permis apropierea acestui mit de realitate.

Doua grupuri de cercetatori au reusit sa transforme celulele pielii umane in celule susa – capabile sa evolueze in celule nervoase, pancreatice, cardiace sau alte peste 200 de tipuri –, inserand patru gene diferite si deschizand astfel un acces practic nelimitat inlocuirii tesuturilor sau organelor afectate. Descoperirea simultana facuta de o echipa nipona si de una americana "va schimba complet zona" cercetarii, declara James Thomson, autorul studiului american.

Echipa japoneza condusa de Shinya Yamanaka de la Universitatea din Kyoto a reusit sa creeze o linie de celule suse plecand de la 5.000 de celule cu ajutorul unui retrovirus, insemnand ca, plecand de la un simplu esantion de 10 cm, se pot obtine linii multiple de celule suse pluripotente, adica celule stem (induced pluripotent stem cells, iPS).

Echipa americana a lui James Thomson de la Universitatea din Wisconsin, pionier in obtinerea de celule suse embrionare in 1998, a reusit sa reprogrameze o celula din 10.000, dar fara sa recurga la o gena cunoscuta a fi cancerigena. Ambele tehnici prezinta riscuri de mutatie pentru ca celulele conserva o copie a virusului utilizat pentru inserarea genelor. Urmatoarea etapa-cheie va fi gasirea unui mijloc de activare a genelor care ar permite celulelor pielii sa regreseze in celule suse fara utilizarea retrovirusilor. Douglas Melton, cercetator in domeniul celulelor suse la Universitatea Harvard, considera ca "este de neconceput ca in ritmul in care evolueaza stiinta sa nu gasim un astfel de mijloc".

"Daca vom depasi problemele de inoculare, vom putea utiliza celulele stem umane in terapiile de transplanturi celulare", estimeaza si Yamanaka, considerand "prematura concluzia ca celulele stem ar putea inlocui celulele suse embrionare" si reamintind ca "suntem inca departe de tratamentele sau terapiile care pleaca de la celulele suse".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.