Cele 27 de tari membre UE au puncte diferite de vedere fata de proclamarea independentei unilaterale a Kosovo.

Sefii Diplomatiilor europene au decis ieri ca decizia recunoasterii noului stat autoinfiintat pe harta Europei ramne la latitudinea fiecarei tari membre.

Declaratia comuna a celor 27 de ministri a fost urmata de anuntul sefului diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, care a declarat ca Parisul intentioneaza sa recunoasca independenta noului stat. Gestul Frantei a fost urmat de Marea Britanie, Italia, Germania, relateaza Gandul.

Daca David Miliband a justificat pozitia Londrei prin faptul ca „Europa trebuie sa demonstreze o capacitate de conducere reala prin asigurarea stabilitatii si pacii in Balcanii de Vest”, seful diplomatiei franceze le-a urat, cat se poate de direct si la obiect, „mult succes” kosovarilor.

Potrivit Adevarul, in declaratia comuna, UE insista pe politica usilor deschise atat pentru Serbia, cat si pentru Kosovo, pentru ca tatele membre vor sa fie "prietene si cu Serbia, si cu Pristina".

Kosovo ar putea adera, la un moment dat, la UE, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, relateaza agentia de presa finlandeza STT, citata de Ziua.

"Kosovo si intreaga zona occidentala a Balcanilor au perspective de integrare europeana daca sunt indeplinite anumite conditii", a precizat comisarul finlandez.

Ciprul, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Romania si Spania isi mentin pozitia ostila fata de independenta.

„Spania nu recunoaste independenta Kosovo”, a reiterat seful diplomatiei de la Madrid, Miguel Angel Moratinos, argumentand ca tara sa considera ca declararea independentei „nu respecta dreptul international” si adaugand ca, pentru a fi legala, secesiunea ar avea nevoie fie de un acord intre Serbia si Kosovo, fie de o noua rezolutie a ONU, informeaza Reuters, potrivit Gandul.

La randul sau, Slovacia a afisat o pozitie similara. Bratislava nu va avea relatii diplomatice cu Kosovo, iar in urmatoarele patru luni urmeaza sa fie decisa politica slovaca fata de noul stat.

In ciuda faptului ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo (aceasta fiind o prerogativa nationala asa cum se arata in documentul convenit la CAGRE), ea va participa la misiunea Uniunii Europene din autoproclamatul stat.

Potrivit liderul ultranationalist, Vladimir Jirinovski, se apropie o noua divizare a Europei, care va duce treptat la "linsarea" unor tari precum Grecia, Bulgaria, Romania, Moldova si Ucraina, relateaza Ziua.

''Grecia, Bulgaria, Romania, Moldova si Ucraina vor fi linsate in aceeasi maniera mai tarziu. O noua divizare a Europei se apropie'', avertizeaza Jirivovski.

''In Kosovo se vor testa cu adevarat noile metode de a crea noi state, in interesul Occidentului. Sau, pentru a fi mai exact, vedem aici interesul pur al Statelor Uite'', a adaugat vicepresedintele Dumei deStat a Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.