Guvernul de la Londra a decis sa nationalizez temporar banca Northern Rock ca urmare a crizei financiare prin care trece Marea Britanie.

„Guvernul a decis sa redacteze legislatia prin care banca Northern Rock va intra pentru o perioada in sectorul public“, a declarat luni ministrul de Finante al Marii Britanii, Alistair Darling, potrivit Cotidianul.

Hotararea guvernului a venit dupa ce in ultimele cinci luni nu s-a gasit niciun cumparator care sa reabiliteze operatiunile bancii Northern Rock, grav afectata de criza de pe piata creditelor.

Northern Rock, a cincea mare companie de credite ipotecare din Marea Britanie, a fost nevoita anul trecut sa imprumute circa 25 de miliarde de lire sterline - echivalentul a 49 de miliarde de dolari - de la Banca Angliei, pentru a acoperi deficitul de lichiditati rezultat in urma plasamentelor nerentabile pe piata creditelor, relateaza BBC.

George Osborne, reprezentantul Partidului Conservator pentru afaceri economice, a declarat ca "Aceasta este o zi in care reputatia laburistilor in privinta competentei economice a murit”.

Printre investitorii interesati sa preia Northern Rock s-a aflat grupul Virgin Money condus de Richard Branson precum si o echipa din conducerea bancii, dar guvernul laburist le-a catalogat drept insuficiente.

„Sintem de parere ca nationalizarea nu este cel mai bun raspuns si ca o solutie comerciala ar fi fost o mai buna alegere“, a declarat Richard Branson, potrivit Cotidianul.Conducerea bancii s-a aratat si ea „dezamagita de faptul ca guvernul a decis ca nu va putea sustine o propunere de relansare economica venita din partea sectorului privat“.

Operatiunile curente ale Northern Rock vor fi conduse de Ron Sandler, renumit pentru experienta sa in salvarea unor institutii financiare importante, precum Lloyd, relateaza BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.