Planete de tip terestru, care au conditii potrivite pentru dezvoltarea vietii, sunt mai comune in galaxia noastra decat s-a crezut pana recent, potrivit unui studiu realizat in SUA si prezentat la conferinta anuala a asociatiei americane pentru promovarea stiintei de la Boston.

Astronomul Michael Meyer, de la Universitatea din Arizona, care a colectat date cu ajutorul telescopului spatial Spitzer al NASA, a stabilit ca cel putin 20% si, poate, pana la 60% dintre stelele comparabile cu Soarele nostru permit formarea unor planete de tip terestru, similare Pamantului.

"Am studiat evolutia gazelor si a prafului din jurul unor stele similare Soarelui nostru, din diferite perioade, si am comparat rezultatele cu ceea ce era similar sistemului nostru solar - care dateaza de aproximativ 4,6 miliarde de ani -, in primele stadii ale evolutiei acestuia", a spus astronomul american.

In timpul cercetarilor, Michael Meyer si echipa sa de cercetatori au studiat sase grupuri de stele cu mase comparabile celei a Soarelui, clasate in functie de varsta, de la trei milioane la trei miliarde de ani.

De altfel, potrivit acestui studiu, planetele similare cu Pamantul ar fi mai numeroase decat cele gazoase in Calea Lactee.

Astronomul Debra Fisher, de la Universitatea din San Francisco, California, a spus ca in ultimii 12 ani au fost descoperite in afara sistemului nostru solar peste 250 de planete "si surprinzator este faptul ca ele sunt foarte diverse".

"Mai stim si ca un element de baza al vietii, cel pe care il cunoastem noi, carbonul, este la fel de comun in univers ca si molecula de apa", a spus doamna Fisher.

Alan Stern, specialist in planete din cadrul NASA, a declarat "ca se asteapta" - fara a merge in alt sistem solar - sa fie descoperite planete de tip terestru, poate mai mari, in centura Kuiper".

Centura Kuiper va fi explorata de sonda New Horizons, lansata spre Pluto in 2006, incepand cu 2015.

De ce este important

Entuziasmul specialistilor din jurul gasirii unor planete similare Terrei in galaxia noastra solara este explicat de dorinta de gasi locuri prielnice vietii care, peste secole, ar putea gazdui colonii umane.

In opinia specialistilor cel mai important este sa gaseasca o planeta la o distanta ideala de Soarele sau si cu un climat nu prea rece si nici prea cald, capabil sa mentina apa in forma lichida.

Conferinta anuala a asociatiei americane pentru promovarea stiintei de la Boston se incheie luni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.