In iulie 2004, Stanislav Gross intra in istorie ca fiind cel mai tinar premier din UE. La sfirsitul saptaminii trecute, si-a anuntat demisia. In Cehia, acuzatiile de coruptie chiar au urmari.

Premierul ceh Stanislav Gross a anuntat simbata ca este dispus sa demisioneze pentru a salva unitatea coalitiei de guvernare, destramata in urma acuzatiilor de coruptie lansate tocmai la adresa sefului Executivului. Liderul social-democrat nu a oferit o data exacta a demisiei, multumindu-se sa precizeze ca va pleca in momentul in care cele trei partide din defuncta coalitie vor conveni asupra unei noi echipe guvernamentale.

Intrunirea Biroului executiv al Partidului Social-Democrat (CSSD), desfasurata simbata, a propus ca nici unul dintre actualii lideri de partid sa nu ocupe posturi cheie in viitorul guvern. De fapt, Gross a apreciat ca cel mai potrivit succesor al sau ar fi Jan Kohout, ambasadorul Cehiei la Uniunea Europeana si membru al CSSD. Negocierile demarate ieri de cei trei parteneri politici - CSSD, Partidul Crestin-Democrat si Uniunea Libertatii - se anuntau insa complicate. Liderul crestin-democratilor si unul dintre cei mai aprigi critici ai premierului, Miroslav Kalousek, subliniase deja ca partidul sau nu va accepta nominalizarile impuse de Gross.

Afacerea "Apartamentul"

Povestea maririi si decaderii lui Stanislav Gross a inceput in iulie 2004, in momentul in care, la 35 de ani, a devenit cel mai tinar premier european. La numai jumatate de an, in luna ianuarie, presa ceha a inceput sa il intrebe pe premier de unde a avut banii necesari pentru achizitionarea unui apartament de lux, in valoare de 50.000 de dolari. Raspunsurile oferite de Gross, contradictorii si lipsite de credibilitate, nu au facut decit sa ii agraveze situatia, in ciuda faptului ca premierul si-a sustinut pina in ultimul moment nevinovatia.

Presiunea opiniei publice si atacurile presei i-au convins in cele din urma pe crestin-democrati, cei mai importanti parteneri ai CSSD, sa paraseasca alianta aflata la guvernare. In plus, pina la sfirsitul saptaminii trecute, nu mai putin de cinci ministri isi prezentasera demisiile.

Pe 1 aprilie, guvernul lui Gross a reusit sa supravietuiasca unui vot de neincredere in Parlament, dar numai datorita acordului tacit al comunistilor - un compromis neplacut si criticat de presedintele Vaclav Klaus.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.